Grote kans dat vuilniswagenfabrikant failliet gaat, ontslag dreigt voor 300 mensen

EMMELOORD • Wo 15 november 2023 | 15:11 • Woensdag 15 november 2023 | 15:11

De kans is heel groot dat vuilniswagenfabrikant Geesinknorba in Emmeloord binnen nu en een paar dagen failliet wordt verklaard. Dat zegt woordvoerder Clemence Sassen namens het bedrijf. Het bestuur van Geesinknorba zegt niet meer aan de financiële verplichtingen te kunnen voldoen.

De vuilniswagenfabrikant heeft meerdere vestigingen. Het hoofdkantoor zit in Emmeloord. Voor verschillende onderdelen van het bedrijf is nu uitstel van betaling aangevraagd. Dat geldt ook voor de locatie in Emmeloord. Daar werken ongeveer driehonderd mensen op kantoor en in de productie.

Het bedrijf is in 1875 ontstaan en anno nu actief in ongeveer veertig landen. In Europa zijn er zeven vestigingen.

Forse verliezen
Woensdag is een bewindvoerder aangesteld. Die bekijkt wat de financiële situatie precies is en welke stappen moeten worden genomen. De situatie is niet bepaald florissant. Geesinknorba lijdt al ruim vijftien jaar op rij forse verliezen. ''Een faillissement wordt verwacht. Die kans is heel groot'', zegt Sassen.

Tristan Westra van CNV Vakmensen noemt het een heftige boodschap. ''Dit betekent dat er straks mogelijk driehonderd mensen op straat komen te staan.'' De vakbond gaat nu eerst in overleg met leden bij het bedrijf. ''We gaan kijken wat er precies aan de hand is en wat we kunnen doen voor de mensen.''

Een jaar geleden werd het bedrijf door een investeerder nog op het nippertje gered van de ondergang. Die maakte met de onderneming een plan om Geesinknorba weer winstgevend te maken. Dat is niet gelukt.

Slecht beleid
De financiële situatie is volgens het bedrijf dit jaar verder verslechterd. Zo zegt Geesinknorba een erfenis van slecht beleid uit het verleden niet te boven te zijn gekomen. Het bedrijf heeft meerdere eigenaren gekend. Onder hen liepen de verliezen op waardoor de onderneming kampt met een schuldenlast, zegt woordvoerder Sassen. Daardoor werd de inkoop van materialen bemoeilijkt.

Sassen: "Dat zorgde ervoor dat er ook te weinig werd geproduceerd en daardoor kon niet worden geïnvesteerd in IT-systemen. En dat in combinatie met een teruglopende orderportefeuille." Bestuurder Jochem van Bueren van Geesinknorba houdt hoop en verwacht dat verschillende bedrijfsonderdelen alsnog een toekomst hebben.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel