Geen extra onderzoek naar faillissement vuilniswagenbouwer Geesinknorba

EMMELOORD • Do 21 maart 2024 | 15:46 • Donderdag 21 maart 2024 | 15:46

Er komt geen apart onderzoek naar de gang van zaken die in november vorig jaar heeft geleid tot het faillissement van vuilniswagenfabrikant Geesinknorba in Emmeloord. Dat heeft de Ondernemingskamer van het Gerechtshof in Amsterdam donderdag bekendgemaakt.

Volgens het Hof is een extra onderzoek kansloos, omdat geen van de betrokken partijen bereid is om de kosten ervan te betalen. Daarmee komt het belang van het onderzoek te vervallen. Belangrijk is dat de curator van het faillissement zelf al onderzoek gaat doen naar de achtergronden van het faillissement.

Interim-bestuurder
Om het onderzoek was gevraagd door toenmalig interim-bestuurder René de Wit van Geesinknorba. Hij leidde de fabriek, toen die in november 2022 door het Spaans/Chinese bedrijf Firion Investments voor 1 euro werd verkocht aan investeerder Globitas.

Firion deed tevens een leningenportefeuille van 80 miljoen euro voor Geesinknorba over aan Globitas, plus 4,5 miljoen euro aan kredieten. De afspraak was dat Globitas de 4,5 miljoen in Geesinknorba zou investeren, maar volgens De Wit heeft de nieuwe eigenaar het geld in eigen zak gestopt.

Een herstructurering van het bedrijf is niet uitgevoerd. Dat leidde tot toenemende problemen bij het Emmeloordse bedrijf, dat in november 2023 uitstel van betaling aanvroeg en een week later failliet werd verklaard.

In december ging een tweede onderdeel van Geesinknorba failliet. Eind december is het bedrijf overgenomen door het Duitse Zoeller-Kipper en haar Nederlandse dochter Haller Benelux. De helft van de circa 250 personeelsleden in Nederland is meegegaan.

Lees ook: Van marktleider naar faillissement: 'Wanbeleid nekt vuilniswagenfabriek Geesinknorba'

Ontslagen
Enkele maanden voor het faillissement kondigde De Wit in september 2023 aan dat hij een onderzoek zou eisen bij de Ondernemingskamer naar de handelswijze van Globitas. Die ontsloeg hem op staande voet.

In oktober leken hij en Globitas het eens om het conflict buiten de rechter om te schikken, maar uiteindelijk kwam het op 1 februari toch tot een rechtszaak. De advocaten van Globitas noemden De Wit toen "een kwaadaardige persoon in de geschiedenis van Geesinknorba", die uitsluitend handelde uit eigenbelang.

Tijdens de zitting werd duidelijk dat het voornaamste probleem was dat niemand bereid was om de kosten van een extra onderzoek te dragen. Curator Seerp Gratama gaf aan de omstandigheden van Geesinknorba te zullen bestuderen als onderdeel van zijn lopende onderzoek naar het faillissement. Hij zei geen voorrang te willen geven aan een extra onderzoek.

De Ondernemingskamer oordeelt nu dat op voorhand vaststaat "dat een eventueel te gelasten onderzoek niet kan worden gefinancierd en niet zal worden uitgevoerd, zodat de doeleinden van het enquêterecht in deze procedure niet kunnen worden gediend of bereikt." Daarmee is er geen belang meer om onderzoek te doen.

Opvallend genoeg veroordeelt het Hof niemand voor de gemaakte proceskosten voor de rechtszaak, die op 1 februari vijf uur duurde. De rechters hadden zelfs een week extra nodig om donderdag hun uitspraak te publiceren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel