'Vuilniswagenfabrikant Geesinknorba vertrekt op termijn naar Polen'

EMMELOORD • Wo 27 december 2023 | 16:01 • Woensdag 27 december 2023 | 16:01

Vuilniswagenfabrikant Geesinknorba verdwijnt op termijn helemaal uit Emmeloord. Dat zegt voorzitter Taco van den Dungen van de ondernemingsraad van Geesinknorba. Het failliete bedrijf is vorige week overgenomen door Haller Benelux en toen werd al duidelijk dat er banen zouden verdwijnen. Van den Dungen verwacht dat de komende tijd de productie in Emmeloord omlaag gaat en op termijn wordt verplaatst naar Polen vanwege de kosten.

Eind vorige maand vroeg Geesinknorba het faillissement aan. Toen liet het bedrijf weten een schuldenlast niet te boven te zijn gekomen. De vuilniswagenfabrikant lijdt al vijftien jaar verliezen.

175 banen verloren
Vorige week werd duidelijk dat Haller Benelux de vuilniswagenfabrikant overneemt. Toen werd ook bekend dat maar 125 van de 300 banen bij het bedrijf behouden blijven. Van den Dungen vermoedt dat dat vooral fabriekspersoneel zal zijn. Dat moet begin januari duidelijk worden, zegt hij.

Wat de OR-voorzitter al wel zeker weet, is dat de verkoopafdeling met 30 tot 35 medewerkers verdwijnt. Dat komt volgens hem omdat Haller Benelux al een verkoopafdeling heeft, waardoor alleen twee functies in aftersales overblijven.

De afgelopen maanden vertrokken meerdere medewerkers vanwege de onrust ook al vrijwillig, zegt Van den Dungen.

'Overnamepartij heeft al grote fabriek'
Volgens Van den Dungen aasde Haller - onderdeel van de Kirchhoff Group - al jaren op het Emmeloordse bedrijf. Zo staat Geesinknorba bekend om zijn onderscheidende persmechanisme voor vuilniswagens, zegt de OR-voorzitter.

Hij vertelt dat de overnamepartij de Emmeloordse productiehal aan de Betonweg voor vier jaar gaat huren. Op termijn verhuist de productie naar lagelonenlanden, is zijn verwachting. "Er staat een hele grote fabriek in Polen van Kirchhoff waar 2500 voertuigen gebouwd worden. En dan kan ik me niet voorstellen dat ze een fabriek in Emmeloord openhouden."

Zo is de Emmeloordse productielocatie verouderd. "De gebouwen zijn oud, een hoop machines zijn aan vervanging toe. Ik kan me voorstellen dat de investering die gedaan moet worden, enkele miljoenen, dat je dat beter kunt steken in het verhuizen van de fabriek."

'Naam blijft'
De OR-voorzitter moet zelf, als medewerker van de verkoopafdeling, bij het bedrijf vertrekken. Hij begint in januari aan een nieuwe baan. Van den Dungen verwacht dat de naam 'Geesinknorba' wel blijft. "Ik denk het wel omdat de rechten van de drie namen (Geesink, Norba en Kiggen, red.) ook zijn overgenomen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel