Flevoland krijgt een Philharmonisch Orkest voor talent dat jeugdorkest ontgroeit

ALMERE • Vr 17 november 2023 | 9:49 • Vrijdag 17 november 2023 | 9:49

Flevoland krijgt een eigen Philharmonisch Orkest, onder leiding van dirigent Hans Welle. (Oud-)beroepsmuzikanten en ervaren amateurs kunnen auditie doen. Wanneer het orkest zijn eerste optreden voor publiek zal spelen, is nog niet bekend. Er is plek voor ongeveer 60 muzikanten.

Het nieuwe orkest is ontstaan als afsplitsing het Almeers Jeugd Symfonie Orkest (AJSO). Die stichting runt sinds 2016 al het AJSO Theaterorkest, waar ervaren volwassenen muziek maken, samen met verschillende koren en musicalverenigingen. Het Theaterorkest gaat nu dus verder onder de naam Flevolands Philharmonisch Orkest (FlePhO).

Talent in de polder houden
Volgens Welle is het de bedoeling dat talenten die te oud worden voor het jeugdorkest door kunnen stromen naar het nieuwe orkest, aangevuld met professionele muzikanten. "Nu gaan die vaak nog richting Amsterdam of Hilversum, omdat er in de polder niets is op hoger niveau."

Het AJSO tijdens een nieuwjaarsreceptie in Almere

Toch wordt het volgens de dirigent geen professioneel orkest. "We mikken op de goede amateurs, en op beroepsmuzikanten die nu niet in een orkest zitten, maar dat als aanvulling op hun werk wel willen." Volgens hem hebben tientallen muzikanten zich al aangemeld op de website van FlePhO. Welle sluit niet uit dat er in de toekomst een Flevolands orkest komt dat zijn leden kan betalen.

Hans Welle nam afgelopen zomer na 35 jaar afscheid van het jeugdsymfonieorkest van Almere. Omroep Flevoland volgde hem voor de documentaire 'Fini: 35 jaar vechten met de beer'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel