Flevolanders nog altijd pro Lelystad Airport en meer opvallends uit het Kieskompas

FLEVOLAND • Zo 19 november 2023 | 19:59 • Zondag 19 november 2023 | 19:59

Meer dan tienduizend Flevolanders hebben tot nu toe het regionale Kieskompas ingevuld. Met deze stemhulp kun je kijken hoe je eigen mening overeenkomt (of niet) met de verschillende politieke partijen op de kieslijst.

In de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november heeft Kieskompas dertig landelijke en per provincie twee regionale stellingen opgenomen. Met de gegevens van bijna 12.000 Flevolandse deelnemers kunnen we zien hoe de gemiddelde Flevolander over de verschillende verkiezingsthema's denkt.

Lelystad Airport
Hoewel een meerderheid van de (grote) partijen tegen de openstelling van Lelystad Airport voor vakantievluchten is, lijkt de gemiddelde Flevolander nog steeds te porren om op zonvakantie te gaan vanuit de eigen provincie. 58 procent van de Flevolanders ziet dat wel zitten. Twaalf procent staat neutraal tegenover deze stelling. Iets meer dan een kwart van de Flevolanders wil dat Lelystad Airport dicht blijft voor vakantievluchten.

ANP

Vooral de jonge Flevolander wil wel vanuit de provinciehoofdstad naar Ibiza of Blanes kunnen vliegen. De tegenstand tegen het vliegveld is onder 65-plussers relatief gezien het grootst.

Lelylijn
De Lelylijn is in het Kieskompas in drie provincies opgenomen, in de vorm van een stelling. En hoewel je zou denken dat inwoners van Groningen en Friesland meer zouden hebben aan een nieuwe spoorlijn tussen Lelystad en Groningen is de Lelylijn het meest populair in Flevoland. En dat terwijl het grootste deel van onze provincie (Lelystad en Almere) al een spoorverbinding heeft.

Driekwart van alle Flevolanders zegt: "Laat die Lelylijn maar komen!" Hetzelfde zegt 68 procent van alle Groningers en 'maar' 54 procent van alle Frieze kiezers.

ANP

En je zou misschien denken dat de jonge generatie in Flevoland het meest enthousiast is over de Lelylijn. Het kan tenslotte nog flink wat jaren duren voordat de nieuwe spoorlijn echt is aangelegd. Maar toch is de categorie van de 65-plussers een stukje enthousiaster dan de groep 18-34.

Natuur of landbouwgrond
In vergelijking met andere provincies valt het op dat de Flevolandse invullers van het Kieskompas erg gehecht zijn aan de landbouwachtergrond in hun provincie. Waar in de Randstadprovincies bijna 45 procent van de inwoners landbouwgrond wil opofferen voor nieuwe natuur is dat in Flevoland een stukje minder. Hier zijn slechts drie op de tien kiezers voor het uitbreiden van natuurgebieden ten koste van landbouwgrond.

ANP

Geslacht veranderen in geboorteakte?
Samen met Zeeuwen zijn Flevolanders het meest conservatief in het beantwoorden van de stelling: "Het moet makkelijker worden om je geslacht in je geboorteakte te veranderen". Slechts één op de vijf Flevolanders vindt dat het veranderen van de geboorteakte makkelijker moet worden gemaakt. Wat betreft deze stelling zijn kiezers uit Utrecht het meest progressief.

ANP

Wil je zelf ook het Flevolandse Kieskompas invullen? Dat kan hier.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel