Moskeebestuur heeft grote plannen voor nieuwe plek in Lelystad

LELYSTAD • Ma 20 november 2023 | 15:30 • Maandag 20 november 2023 | 15:30

Het bestuur van de El Imaan moskee in Lelystad staat positief tegenover het voorstel om te verhuizen. Het college van burgemeester en wethouders wil de moskee verplaatsen van de IJssellaan naar het Kofschip. De voornaamste reden is de parkeeroverlast in de buurt.

Tijdens het vrijdaggebed en het suiker- en offerfeest komen er tussen de duizend en 1500 moslims naar de moskee. En er zijn maar 25 parkeerplekken. Op drukke dagen wordt de parkeerplaats ook nog eens gebruikt als plek om te bidden.

Jamal Arbaj van de El Imaan moskee juicht de verhuisplannen daarom toe: "Ik vind het een hartstikke goed voorstel. Want wij zijn er al een hele tijd mee bezig. Ik ben er heel blij mee."

Grote plannen
Het moskeebestuur heeft grote plannen voor de nieuwe locatie. Naast een gebedsruimte kan de moskee ook gebruikt worden als ontmoetingsruimte voor jongeren en ouderen. "Wij doen mee aan een project om eenzaamheid onder ouderen tegen te gaan. Wat we nog meer doen, is huiswerkbegeleiding en onze jongeren trainen voor de cito-toets. En we hebben nog een bibliotheek."

Arbaj heeft de totale kosten nog niet berekend. Wel verwacht hij dat het tussen de 6 en 7 miljoen euro zal zijn. Het bestuur van de moskee heeft de nieuwe kavel nog niet gekocht.

Onderhandelingen
Bestuursleden zijn nog aan het onderhandelen met het college van burgemeester en wethouders over twee opties. Namelijk dat de moskee de kavel koopt of dat er een grondruil plaatsvindt met een bijbetaling door de gemeente.

Op de locatie waar de moskee nu is gevestigd wil het college van b en w woningen laten bouwen. De gemeenteraad van Lelystad moet de verhuisplannen nog goedkeuren.

De huidige locatie

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel