Opnieuw afschot van honderden grote grazers in de Oostvaardersplassen

FLEVOLAND • Do 23 november 2023 | 14:02 • Donderdag 23 november 2023 | 14:02

Staatsbosbeheer gaat ruim 400 grote grazers afschieten in de Oostvaardersplassen. Het gaat om 360 edelherten en 45 heckrunderen. Voor 80 konikpaarden wordt eerst gekeken of ze ergens anders heen kunnen. Als dat niet kan, worden de dieren geslacht.

Het afschot gebeurt omdat het gewenste aantal dieren voor het natuurgebied 1100 is. Uit tellingen afgelopen najaar blijkt echter dat er 1585 grote grazers rondlopen. De paarden zijn de enige dieren die stressvrij kunnen worden gevangen.

Reguleren
Afgelopen voorjaar maakte Staatsbosbeheer bekend dat het grootschalig afschieten niet langer nodig was, omdat het aantal dieren in het natuurgebied voldoende was teruggebracht. Staatsbosbeheer meldt dat het nu niet gaat om grootschalig afschieten, maar om reguleren.

"Er komen elk jaar natuurlijk nieuwe dieren bij", aldus boswachter Hans-Erik Kuypers. "Dat zal ook een jaarlijks terugkerend iets worden. Regulier beheer heet dat dan, waarbij we de aantallen jaarlijks terugbrengen."


Veertiende telling
De tellingen vanuit een helikopter worden gehouden om te zien hoeveel dieren er in het afgelopen jaar geboren zijn en zijn doodgegaan. In het verleden waren er veel te veel dieren in het gebied, waardoor er voedselschaarste ontstond en de biodiversiteit onder druk kwam te staan.

De helikoptertelling is voor de veertiende keer uitgevoerd. Dat gebeurt altijd eind oktober of begin november. De bronsttijd voor de edelherten is dan voorbij en het is dan geen broedseizoen voor de vogels. Op die manier zorgt de helikopter voor zo min mogelijk overlast voor de dieren.

Honderden dieren afgeschoten
De afgelopen jaren zijn in het gebied honderden dieren afgeschoten. Een aantal konikpaarden is herplaatst naar andere gebieden.

Het vlees van de edelherten wordt na het afschot verkocht voor consumptie. Er blijven ook edelherten achter in het gebied, als voedsel voor aaseters en insecten.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel