'Oneerlijk dat huizenbouwers voorrang krijgen op bedrijven bij aansluiting op stroomnet'

ALMERE • Vr 24 november 2023 | 6:43 • Vrijdag 24 november 2023 | 6:43

Bij de verdeling van elektriciteitsaansluitingen in Almere zou gekeken moeten worden naar de volgorde van aanvragen. Dat vindt Henk Smeeman van de Vereniging Bedrijfskring Almere. Hij reageert daarmee op het bericht dat netbeheerders Liander en Tennet de ruimte die in Almere op het net was gereserveerd voor bedrijven nu willen gebruiken voor het aansluiten van nieuwbouwwoningen.

Vorige week luidde de gemeente Almere de noodklok, omdat in een groot deel van de stad nieuwbouwwoningen en bestaande woningen die van het gas af willen geen elektriciteitsaansluitingen meer zouden kunnen krijgen. Volgens de netbeheerders is dat niet het geval, maar moeten bedrijven dan wel anders met hun stroom omgaan.

'Niemand benadelen'
Smeeman vindt dat oneerlijk, omdat bedrijven net als huizenbouwers ook lange tijd bezig zijn met hun plannen. Hij vindt het dan niet meer dan normaal dat er gekeken wordt naar de datum van een aanvraag voor een aansluiting en dat die vervolgens op volgorde wordt afgehandeld. "Dan wordt er niemand benadeeld", zegt hij.

Smeeman vindt het schandalig dat het überhaupt zover is gekomen. Volgens hem had voorzien kunnen worden dat de behoefte aan stroom in een groeigebied als Flevoland en Almere groot is. Door alle berichtgeving over het gebrek aan stroom is Almere volgens hem nu veel minder aantrekkelijk geworden voor bedrijven en dat is weer slecht voor de werkgelegenheid.

Zoeken naar oplossingen
Bedrijven zullen hoe dan ook op zoek moeten naar nieuwe methoden om aan voldoende energie te komen, zegt Smeeman. Hij snapt wat dat betreft de oproep van netbeheerders om op een andere manier met stroom om te gaan en dat gebeurt volgens hem ook al. Zo zijn bedrijven op industrieterrein De Vaart met elkaar aan het bekijken hoe ze de stroom onderling beter kunnen verdelen.

Maar vooral het kunnen opslaan van stroom op momenten dat die niet wordt gebruikt in bijvoorbeeld accu's en batterijen zal volgens hem steeds belangrijker worden. "Dat is een ingewikkelde en ook een betrekkelijk kostbare affaire, maar het is onvermijdelijk."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel