OM eist tbs voor man die zijn vrouw om het leven bracht: man had psychose

LELYSTAD • Za 25 november 2023 | 11:43 • Zaterdag 25 november 2023 | 11:43

De officieren van justitie hebben tbs met voorwaarden geëist tegen een 50-jarige Lelystedeling die er van wordt verdacht vorig jaar november zijn vrouw te hebben gedood. Volgens de aanklagers had de man een psychose toen hij zijn 51-jarige vrouw drogeerde en vervolgens wurgde.

De man was volgens deskundigen volledige ontoerekeningsvatbaar. Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat hij wordt behandeld in een speciale psychiatrische kliniek. Naast de tbs met voorwaarden eisten de officieren ook dat de Lelystedeling na het ondergaan van zijn behandelingen een gedragsbeïnvloedende maatregel wordt opgelegd. Dat betekent dat hij langer onder toezicht blijft staan om de maatschappij tegen hem te beschermen.

Ketamine of Vitamine C?
Tijdens de rechtszaak vrijdag vertelde de Lelystedeling dat zijn vrouw, waarmee hij al meer dan 20 jaar samen was, die avond thuis was gekomen, een kop thee met een schep vitamine C had genomen en daarna was gaan douchen. Toen zij na het douchen de kamer in kwam, waren haar pupillen volgens hem verwijd. Hij dacht dat ze drugs had gebruikt en dat ze geen vitamines maar ketamine had genomen, een pijnstiller die ook als drugs wordt gebruikt.

Om haar met zijn vermoedens te confronteren, startte hij een geluidsopname op zijn telefoon. Toen zij hoorde waar hij haar van verdacht, werd ze boos. Er ontstond een worsteling waarbij de verdachte zijn vrouw van achteren bij de keel greep. Toen ze op de grond viel ging hij bovenop haar zitten en kneep haar keel dicht. De ruzie bedaarde volgens hem toen zij haar excuus had gemaakt waarna ze rond 22.30 uur gingen slapen volgens de verdachte.

Die nacht werd hij rond 3.00 uur wakker. Toen hij naast zich keek lag zijn vrouw op haar buik op de grond. Hij belde 112. In de dagen daarna werd uit medisch onderzoek duidelijk dat de vrouw een breukje in haar schildkraakbeen had, dat er volgens het OM op wijst dat zij is verwurgd. Ook werden er verschillende stoffen in haar bloed aangetroffen die volgens de aanklagers wijzen op drogeren.

Telefoonopname
Naast deze medische bevindingen, ziet het OM de telefoonopname als belangrijk bewijsmiddel, omdat daarop te horen is dat de Lelystedeling zegt: "Het is een dikke overdosis hè (...). Dus ik denk: als ik je even laat liggen zo dat je weg bent (...). En je vader is ook zo doodgegaan hè (...). Ik maak je van kant, echt waar. Ik maak je echt van kant." De advocaat van de man vroeg de rechtbank om hem vrij te spreken, omdat zowel het drogeren als ook het verwurgen niet kan worden bewezen.

Volgens de verdediging is onduidelijk wanneer het scheurtje in het kraakbeen is ontstaan, omdat dit pas een paar dagen na de ziekenhuisopname geconstateerd werd. Volgens de advocaat zou het ook door medisch handelen kunnen zijn ontstaan. De stofjes die in het bloed van de vrouw werden gevonden, waren wat hem betreft antidepressiva. "Zij was gestrest vanwege zijn gedrag. Zeer waarschijnlijk had zij die geslikt"

De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel