Urker hoeft relboete niet te betalen, gemeente heeft geen bewijs

URK • Za 25 november 2023 | 20:04 • Zaterdag 25 november 2023 | 20:04

Een Urker die een boete van 2500 euro opgelegd kreeg omdat hij betrokken was bij opstootjes in het dorp hoeft deze niet te betalen. Dat heeft de rechter bepaald. De zogenoemde last onder dwangsom was hem eind 2021 opgelegd door de burgmeester.

Als hij zich nog eens zou laten zien bij ongeregeldheden zou hij zijn portemonnee moeten trekken. Tijdens de koningsnacht werd de Urker weer gesignaleerd bij wanordelijkheden met het gevolg dat de gemeente de 2500 euro ging invorderen.

'Niet herinneren'
Bij de rechtbank kon de gemeente alleen niet bewijzen dat de Urker ook daadwerkelijk een last onder dwangsom uitgereikt heeft gekregen. Documenten of verklaringen daarover waren er niet. Dat was voldoende reden voor de rechtbank om de boete van tafel te vegen. De gemeente Urk moet ook de proceskosten van de Urker vergoeden.

“Ik kan me echt niet herinneren dat ik die last onder dwangsom heb gekregen”, zei hij tijdens de zitting. “Ik was echt niet naar de koningsnacht gegaan, als ik wist dat ik dan die boete zou krijgen. 2500 euro is veel geld”.

Voor zijn aandeel in de rellen eind november is de Urker overigens wel veroordeeld door de strafrechter met een boete van 1000 euro en een taakstraf.

Onlangs besteedde Omroep Flevoland al aandacht aan het toenemende gebruik van de dwangsom door burgemeesters. Hoogleraar Jan Brouwer van de Universiteit van Groningen vertelde toen dat hij de keuze van burgemeesters goed begrijpt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel