Kind op wachtlijst bij voetbalclub? Voorrang voor ouders die helpen als vrijwilliger

LELYSTAD • Do 30 november 2023 | 8:44 • Donderdag 30 november 2023 | 8:44

Alle aandacht die voetbalvereniging Unicum in Lelystad tot nu toe vroeg voor het schrijnend tekort aan vrijwilligers heeft nog niet genoeg opgeleverd. Het bestuur kondigt nieuwe maatregelen aan om leden, spelers en ouders van jeugdige voetballers aan te moedigen om vrijwilliger bij de vereniging te worden.

De hoop is gevestigd op de ouders van spelers die op de wachtlijst staan. Ruim driehonderd jeugdigen staan op de wachtlijst om te mogen spelen bij de club. "Als ouders op het aanmeldformulier aangeven dat ze iets voor de club kunnen betekenen dan schuift hun kind naar één van de bovenste plekken op de lijst", zegt Dirk Jan Jannink, de technisch directeur van de voetbalvereniging.

Bij een rondgang van Omroep Flevoland langs de zijlijn van het voetbalveld vertellen vrijwilligers en spelers hoe hoog de nood is. "Het komt wel eens voor dat een voetbalwedstrijd niet doorgaat omdat er geen scheidsrechter is", vertelt Jelte van Erkel. Hij is twaalf jaar en jeugdscheidsrechter van de club. Ook weet Jelte te vertellen dat geregeld vaders, die langs de kant staan, invallen als scheidsrechter. "Die bakken er soms niks van", zegt Jelte.

Heb je er tijd voor?
Zijn moeder staat Jelte woensdagavond aan te moedigen tijdens een training. Zij zou best vrijwilliger bij VV Unicum willen worden maar heeft er geen tijd voor. "Ik ben al vrijwilliger bij een andere club", zegt ze. Haar man doet wel vrijwilligerswerk bij Unicum. Hij is teamleider bij de jeugd en staat twee keer in de week op het veld te trainen en begeleidt één keer in de week een wedstrijd.

"Een ander plan is om de leden een borgsom te laten betalen", zegt Jannink. De borg wordt verrekend met de contributie. Als leden zich minimaal drie keer per jaar inzetten voor de club, dan krijgen ze het geld weer terug. "Dit plan is er nog niet door", vervolgt Jannink. Het bestuur heeft het al wel in voorbereiding.

"Wij zijn heel hard nodig", zegt Christina Visser, teamleider bij VV Unicum. "Als ik op zaterdag met de jongens van het veld af kom dan sta ik achter de bar". Daar beleeft ze veel plezier aan. Visser twijfelt of de aangekondigde maatregelen wel helpen. De club moet volgens haar veel beter laten zien hoe leuk het is om vrijwilligerswerk bij Unicum te doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel