Nog honderden hectares aardappels in de grond, LTO vreest voor de oogst

FLEVOLAND • Vr 1 december 2023 | 17:17 • Vrijdag 1 december 2023 | 17:17

Zo'n twaalf tot vijftien procent van alle aardappelen in Flevoland is nog niet gerooid. Dat is de schatting van belangenorganisatie LTO Akkerbouw. Het gaat dan om enkele honderden hectares aan akkers met aardappelen. LTO vreest dat een deel van deze aardappelen niet geoogst kan worden.

Henk van Renselaar houdt voor LTO onder andere de aardappels in de gaten. Hij heeft de oogst binnen, maar weet van collega's dat zij nog steeds willen rooien. Sommige boeren moeten nog een klein stuk doen, anderen moeten haast hun hele areaal nog oogsten.

Van Renselaar vertelt dat normaal gesproken geoogst wordt van eind september tot eind oktober. Dat in december nog aardappels in de grond zitten is dan ook 'extreem laat'. Een enkele boer probeert met een rooier het land op te gaan, maar het gros laat de machines binnen staan. Ook al regent het niet meer, de grond is te drassig.

Wisselend weer helpt niet mee
De boeren konden dit voorjaar pas laat het land op om de aardappels te poten, legt Van Renselaar uit. Vervolgens was het droog, waardoor de aardappel traag ontwikkelde. Plots kwam 'een explosieve groei' omdat het veel regende in de zomer. Het zogenoemde 'afrijpen' van de aardappels startte daardoor ook later.

Lees ook: Snel rooien voor de vorst, 'het is echt mooi wortelweer'

LTO concludeert dat er voor de regenval in oktober soms geen mogelijkheid was om te rooien. Nu met het koude weer op komst, lijkt het alleen maar erger te worden. "De temperatuur zakt nu snel en aardappels kunnen heel weinig hebben", vertelt Van Renselaar van LTO.

LTO blijft hoop houden
Hoewel de kans steeds kleiner wordt, blijft Henk van Renselaar hoop houden om aardappelen alsnog uit de grond te kunnen halen. "Zeg nooit nooit. Het is weleens vaker gebeurd dat in februari aardappels zijn gerooid." Dat was toen wel onder andere omstandigheden, voegt hij eraan toe. Zeker met de verwachte vorst ziet het er slechter uit. "We staan al 3-0 achter wat dat betreft."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel