Twijfels bij politieke partijen over verhuizing El Imaan-moskee

LELYSTAD • Wo 6 december 2023 | 13:55 • Woensdag 6 december 2023 | 13:55

Nog niet alle partijen in de Lelystadse gemeenteraad zijn overtuigd van de noodzaak voor de verhuizing van de El Imaan-moskee van de IJssellaan naar het Kofschip. PVV en FvD zijn kritisch op de opgegeven reden: de parkeerproblemen aan de IJssellaan. Mooi Lelystad wil weten waar het geld vandaan komt waarmee de moskee nieuwbouw wil realiseren.

De gemeente is al sinds 2018 in gesprek met de moskee over een verhuizing. De moskee is de afgelopen jaren flink gegroeid en ervaart dat dit voor problemen zorgt aan de IJssellaan. Bij het vrijdaggebed in de moskee en bij andere bijeenkomsten stroomt de buurt rondom de moskee vol met auto’s. De moskee zelf heeft slechts 25 parkeerplekken en die staan dan snel vol.

Hoewel het bestuur er volgens de gemeente alles aan doet om bezoekers erop te wijzen de auto niet zomaar in de buurt te parkeren en eventueel te voet of op de fiets te komen, zijn die 25 plekken sowieso volstrekt onvoldoende, meent wethouder Piet van Dijk.

Nieuwbouw aan het Kofschip
Aan het Kofschip, aan de andere kant van de Zuigerplasdreef, heeft de moskee een nieuwe plek gevonden. Daar kan de moskee op een oppervlakte van zo’n 1.900 vierkante meter worden gebouwd, een vergelijkbare grootte zoals nu, maar daaromheen is nog 3.000 vierkante meter voor groen en parkeerplaatsen.

De verhuizing kost de gemeente niets: de moskee betaalt de nieuwbouw zelf en de grond wordt geruild: de moskee krijgt het terrein aan het Kofschip, de gemeente de grond aan de IJssellaan. Dat kan dan weer in de markt worden gezet voor woningbouw, bij voorkeur voor een project waar Lelystedelingen zelf woningen kunnen bouwen.

De 100.000 euro die het college nu vraagt voor de voorbereiding van de verhuizing wordt straks, met de verkoop van de grond, weer ruim terugverdiend.

Fietsen en handhaven
Toch zijn een aantal partijen in de gemeenteraad kritisch. De PVV vindt de overlast van geparkeerde auto’s vooral een 'mentaliteitskwestie'. "Ga op de fiets! De meeste bezoekers komen toch uit de Zuiderzeewijk. Wat ons betreft blijft de moskee in de woonwijk," zegt Ashwin van Stormbroek. Hij vindt dat de gemeente vooral de foutparkeerders moet bekeuren.

FvD is het daar mee eens en wil weten of de grotere locatie aan het Kofschip voor woningbouw kan worden gebruikt. Volgens wethouder Van Dijk moet dan wel het bestemmingsplan worden gewijzigd. Dat staat de komst van een moskee op die plek wel toe.

Onderzoek naar geldstromen
"Als het moskeebestuur zoveel geld heeft dat het een nieuwe moskee kan betalen, wil ik wel eens weten waar ze dat geld vandaan hebben," zegt Wout Jansen (Mooi Lelystad). Hij wil dat er een onderzoek wordt gestart waarmee geldstromen in beeld worden gebracht. Dit bibob-onderzoek wordt nu vooral toegepast bij bijvoorbeeld nieuwe horecazaken, om te voorkomen dat er crimineel geld wordt witgewassen.

Ook de VVD 'worstelt' met het voorstel. "Het is onwenselijk dat er parkeeroverlast is in de wijk, maar dat is toch vooral een verantwoordelijkheid van het moskeebestuur," vindt Marten Tilstra.

Plannen voor de nieuwbouw

Wel enthousiast
Andere partijen zoals D66, GroenLinks en het CDA zijn wel enthousiast over de plannen. "Fijn dat er na vijf jaar eindelijk een oplossing in zicht is. De moskee is gegroeid, en ja, dan krijg je vanzelf een parkeerprobleem," zegt Sanne de Wilde (D66).

"Het is een redelijk voorstel: op de nieuwe plek is meer parkeerruimte, er zo komt er ook weer ruimte vrij voor woningbouw," vindt Jelle Hijmissen.

De gemeenteraad hakt in de raadsvergadering van 19 december de knoop door.

Dit verhaal is gemaakt door Kees Bakker. Hij richt zich voor Radio Lelystad op verhalen uit Lelystad. Radio Lelystad en Omroep Flevoland hebben een samenwerkingsverband. Tips? Stuur een e-mail.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel