Inbrekers rukken ring af bij bejaarde vrouw: justitie eist 2,5 jaar cel

EMMELOORD • Wo 6 december 2023 | 21:49 • Woensdag 6 december 2023 | 21:49

"Deze moeten we hebben. Deze is geld waard!" Dat zouden inbrekers hebben gezegd toen ze op 1 juni aan De Sont in Emmeloord een 94-jarige vrouw in haar slaapkamer overvielen en probeerden een ring van haar hand te rukken. Vandaag stond één van de twee voor de rechter en hoorde 2,5 jaar cel tegen zich eisen.

De 26-jarige verdachte uit Gouda verklaarde er bij te zijn geweest, maar zei dat hij niet zelf had gehandeld. De bewoonster schrok midden in de nacht wakker toen er aan haar vinger werd getrokken. Ze opende haar ogen en zag twee vreemde mannen met bivakmutsen in haar slaapkamer staan. De man uit Gouda wordt van meerdere inbraken verdacht, onder andere ook in Almere.

"Laat toch zitten joh"
Een van inbrekers zou nog hebben gezegd: "Laat toch zitten joh." Maar de ander ging door met het trekken aan de ring omdat deze veel geld waard zou.

Volgens de verdachte uit Gouda was hij degene die zei dat de vrouw met rust moest worden gelaten. Hij zou dat meerdere keren hebben gezegd. Wie de tweede betrokkene was wilde de man niet zeggen. Een tweede verdachte is ook nooit gevonden. Maar hij moet volgens de Gouwenaar degene zijn geweest die de slapende vrouw de ring van haar vinger trok.

"Hij had niet aan haar moeten zitten. Dit had nooit moeten gebeuren"

— 26-jarige verdachte

De Gouwenaar gaf aan dat hij dacht dat er niemand thuis zou zijn. "Ik schaam me kapot. Ik vind het hartstikke zielig voor die mevrouw en ik hoop dat ze het mij ooit kan vergeven. Hij had niet aan haar moeten zitten. Dit had nooit moeten gebeuren", klonk hij schuldbewust.

Bij het incident werd het sleutelkastje voor de thuiszorg gesloopt. Daardoor konden inbrekers ongemerkt binnenkomen. Vervolgens werd de huistelefoon kapotgetrokken, zodat geen hulp kon worden ingeschakeld.

Vergelijkbare inbraak in Almere
De Gouwenaar stond ook terecht voor andere inbraken in woningen waar oudere vrouwen lagen te slapen. Eén ervan was in Almere, op 3 januari 2022. Ook hier kwam hij met iemand anders binnen door het sleutelkastje open te breken. Op twee locaties werd DNA van hem gevonden.

De bewoonster van het huis in Almere zegt dat ze op de bank lag te slapen toen de inbrekers voor haar neus stonden. "Hou je kop dicht", riepen ze, terwijl ze haar beroofden van sieraden die in haar huis lagen. Maar volgens de verdachte lag ze in haar slaapkamer toen zij hun slag sloegen. "Ik hoorde haar hard snurken en heb de deur dichtgedaan. Wij hebben haar verder niet gezien of gesproken."

Inbreker sluipt om het bed
In Wijk bij Duurstede gebeurde afgelopen voorjaar ongeveer hetzelfde. De 69-jarige vrouw des huizes vertelde de politie dat ze in bed lag, toen ze plots twee mannen in de woonkamer zag. Ze deed net alsof ze sliep, maar stond doodsangsten uit. Vooral toen de Gouwenaar om haar bed sloop op zoek naar waardevolle spullen.

Geldgebrek was volgens hem de reden dat hij de inbraken pleegde, ook in het verleden. Zijn strafblad telt 23 kantjes vol inbraken. "Alleen ik ging nooit huizen binnen waar de bewoners thuis waren. Dit keer wel omdat ik met verkeerde mensen in zee ben gegaan."

Schadevergoeding voor twee slachtoffers
Volgens de verdachte brengen zijn slechte jeugd, een laag IQ, een foute omgeving en financiële problemen hem steeds weer op het boevenpad. Daar denkt de officier van justitie anders over. Die vindt hem hardleers. Naast een celstraf van 2,5 jaar wil de officier ook dat de man een schadevergoeding van 2000 euro betaalt aan het Emmeloordse slachtoffer. Een bedrag van 3500 euro is voor een ander slachtoffer.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel