Totaalverbod op vuurwerk in Almere opnieuw op de agenda

ALMERE • Do 7 december 2023 | 10:03 • Donderdag 7 december 2023 | 10:03

Vuurwerkoverlast in Almere kan je alleen tegengaan met een totaalverbod, vinden de Partij voor de Dieren (PvdD) en GroenLinks (GL). Daarom proberen ze dat opnieuw voor elkaar te krijgen. "Waar wij heel erg in geloven als je een vuurwerkverbod instelt, is dat mensen ook niet meer opgroeien met vuurwerk. Het wordt dan ook niet meer genormaliseerd", aldus Marjolijn Veenstra van de PvdD.

Het vuurwerkverbod is een terugkerend onderwerp op de Almeerse politieke agenda. Ook de afgelopen jaren werd er telkens vlak voor de jaarwisseling over gesproken. Ook toen op initiatief van de PvdD.

Tot nu toe was dat voor de voorstanders van een verbod keer op keer zonder resultaat. Vorig jaar nog stemden 25 raadsleden tegen, 19 waren voor. Na de afgelopen jaarwisseling liet toenmalig waarnemend burgemeester Bijleveld weten dat een verbod lastig te handhaven is.

Volhardend
Veenstra zegt voet bij stuk te willen houden. Ze vindt de noodzaak groot: Almere kent volgens haar de meeste vuurwerkoverlast van Nederland. Dat zou blijken uit het zogenoemde vuurwerkmeldpunt' van de partij. Daar zijn al zo'n 600 meldingen gedaan zegt Veenstra, terwijl december net is begonnen.

Vuurwerk zorgt volgens de politica voor vervuiling van lucht en milieu en voor stress bij mens en dier. Een totaalverbod moet ervoor zorgen dat de jaarwisseling weer "een feestje voor iedereen is", aldus Veenstra.

'Zones onvoldoende'
Twee weken geleden werd duidelijk dat er extra vuurwerkvrije zones in Almere komen. Vorig jaar was het verboden om vuurwerk af te steken op drie plekken, dit jaar komen alle parken in de stad erbij.

Ook is het verbod iets uitgebreid naar natuurgebieden van Het Flevo-landschap, inclusief de Noorderplassen West en Oost. Wie daar vuurwerk afsteekt riskeert een boete of, in het geval van minderjarigen een Halt-straf.

Inclusieve jaarwisseling
"Het zijn iets te kleine stapjes want de vuurwerkoverlast is nog gigantisch", stelt Veenstra. Zij wil tegenstanders op het hart drukken dat door het verbod een inclusieve jaarwisseling ontstaat.

Dat is in Almere alleen lastiger voor elkaar te krijgen omdat de gemeenteraad met name rechts is, zegt de politica. Dat weerhoudt Veenstra er niet van om het onderwerp opnieuw op de agenda te zetten.

De partij bood onlangs zijn eerste 'vuurwerkrapport' aan bij burgemeester Hein van der Loo. Daarin werd ingegaan op de vuurwerkmeldingen tijdens de jaarwisseling van 2022 op 2023.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel