Zuidersluis weer open, grote opknapklus van alle bruggen en sluizen bijna klaar

ALMERE • Wo 13 december 2023 | 15:38 • Woensdag 13 december 2023 | 15:38

Boten die van Almere richting het Markermeer willen varen, kunnen na bijna vier maanden weer gebruikmaken van de Zuidersluis. De renovatie is afgerond.

Eén van de onderdelen van de renovatie was de ombouw van het bedieningssysteem. Er moesten motoren worden vervangen, nieuwe elektriciteits- en glasvezelkabels worden aangelegd en er moesten nieuwe schakelkasten, slagbomen en camera's worden geïnstalleerd. Ook werd de omroepinstallatie vernieuwd.

Groot onderhoudsproject
Bijna vier jaar geleden startte de provincie met de renovatie van alle 13 bruggen en 11 sluizen in Flevoland. Het totale project kost ruim 70 miljoen euro.

De Urkersluis was de eerste locatie die aangesloten werd op een nieuwe bediencentrale in Lelystad. De Zuidersluis is de vijftiende en laatste locatie die op het nieuwe bedieningssysteem van de centrale in Lelystad is aangesloten.

Nog één sluis te gaan
Het grote onderhoudsproject van de provincie moet komend jaar klaar zijn. Deze winter staat er nog één sluis op de planning om gerenoveerd te worden.

Het gaat om de Larsersluis in de Hoge Vaart bij Biddinghuizen. Dat is een zelfbedieningssluis, waardoor deze sluis niet aangesloten hoeft te worden op de centrale in Lelystad.

De opknapbeurt van sluizen en bruggen in Flevoland liep door de coronapandemie vertraging op. Onderdelen van verschillende objecten konden niet geleverd worden. Bijvoorbeeld elektronica voor de bediening op afstand.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel