Lelystadse politiek wil geen uitbreiding stortplaats en voelt zich gepasseerd

LELYSTAD • Vr 15 december 2023 | 18:53 • Vrijdag 15 december 2023 | 18:53

Burgemeester en wethouders van Lelystad moeten er alles aan doen om de uitbreiding van de stortplaats van het bedrijf Afvalzorg aan de Zeeasterweg tegen te houden. Dat vindt een meerderheid van de gemeenteraad.

De raad vindt het ook gek dat Afvalzorg al met omwonenden spreekt over hun zorgen en wensen, terwijl de uitbreiding van de stortplaats nog niet met de politiek is afgestemd.

De hoogte in
Afvalzorg wil zijn stortplaats de komende 20 jaar fors uitbreiden. De bergen afval op het terrein zouden daardoor tot 35 meter hoog kunnen worden. Het CDA en de VVD noemen dit onwenselijk. Ze stellen dat de stortplaats nu al veel overlast geeft. Ze willen dit niet erger maken. Het voorkomen van de uitbreiding zou ook bij afspraken in het raadsakkoord passen.

Het CDA en de VVD hebben een motie opgesteld waarin ze beschrijven hoe de gemeente met de uitbreidingsplannen zou moeten omgaan. Over de motie wordt komende dinsdag gestemd, maar dankzij de steun van D66, ChristenUnie, Mooi Lelystad, de Inwonerspartij, Forum voor Democratie, de PVV en GroenLinks wordt deze bijna zeker aangenomen.

Gemeente moet Rijk op andere gedachten brengen
De lokale politiek heeft de hoop gevestigd op de gesprekken die de gemeente nog met het Rijk moet voeren over de uitbreiding. Het stadsbestuur zou daarin de zorgen en standpunten uit Lelystad moeten overbrengen.

De vuilstort in Lelystad wordt onder meer uitgebreid omdat stortplaatsen elders in het land niet meer mogen groeien. De Lelystadse politiek vindt dat nog eens gekeken moet worden of dat echt niet kan.

Lelystad kan de uitbreiding formeel niet tegenhouden. Mocht de vergunning voor de uitbreiding geweigerd worden, dan kan de minister dit besluit vernietigen en komt de uitbreiding er alsnog.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel