Partijen verder als minderheidscoalitie, zoeken externe wethouder

LELYSTAD • Ma 13 april 2020 | 15:37 • Maandag 13 april 2020 | 15:37

De partijen VVD, PvdA, SP en D66 in Lelystad gaan verder als minderheidscoalitie. Dat meldt fractievoorzitter Dennis Grimbergen van de VVD maandagmiddag.

Vorige maand ontstond er een collegecrisis in de provinciehoofdstad. Wethouder Elly van Wageningen bood haar ontslag aan en haar partij de ChristenUnie trok zich terug uit de coalitie. Het ontslag volgde op een tumultueuze week die in het teken stond van uitbreidingsplannen voor de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg. Eerder diezelfde week trok de InwonersPartij zich terug, omdat die zich niet meer thuis voelde in de coalitie. Terwijl gezocht werd naar een oplossing voor de crisis, verdeelden de wethouders de portefeuilles.

De oplossing is dus inmiddels gevonden in een minderheidscoalitie. VVD, PVDA, SP en D66 willen zoveel mogelijk samenwerken met andere partijen in de raad op basis van inhoud. "We staan voor de noodzaak van continuïteit van bestuur onder zware omstandigheden. Op grond daarvan heeft de coalitie besloten partijen te betrekken om creatief mee te denken in de oplossingen", zo schrijft Grimbergen. De coalitie wil het raadsprogramma vasthouden en 'daarbovenop een koers uitzetten voor de grote opgaven waar Lelystad voor staat'.

Ook zoekt de coalitie nog een extra wethouder. Deze moet van buiten de Lelystadse politiek komen, aldus Grimbergen. Aankomende week wordt met alle geïnteresseerde partijen gesproken over het proces en de gezamenlijke vervolgstappen die daarbij horen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel