College verdeelt portefeuilles Van Wageningen

LELYSTAD • Di 17 maart 2020 | 13:34 • Dinsdag 17 maart 2020 | 13:34

De overgebleven wethouders van het college van B en W van Lelystad nemen de portefeuilles over van Elly van Wageningen. Die stapte donderdagavond met de ChristenUnie uit het college uit onvrede over de verhoudingen binnen dat college.

De portefeuille duurzaamheid gaat naar Peter Schot (D66). Die wordt daarmee verantwoordelijk voor het dossier van de vuilstortplaats. De gemeenteraad was twee weken geleden verrast via Omroep Flevoland te horen dat exploitant Afvalzorg de stortplaats na 2022 fors wil uitbreiden. De raad wilde afgelopen woensdag van Van Wageningen horen waarom zij de raad hierover niet eerder heeft geïnformeerd.
Door het onverwachte terugtreden van de Inwonerspartij werd dat debat uitgesteld. Nadat Van Wageningen en de ChristenUnie donderdagavond zelf terugtraden kan Van Wageningen als wethouder geen verantwoording meer afleggen.

Onderwijs naar Den Os
PvdA-wethouder Nelly den Os neemt de portefeuille Onderwijs over. John van den Heuvel (SP) neemt gemeentelijk vastgoed, onderwijshuisvesting en sport erbij. Burgemeester Ina Adema wordt verantwoordelijk voor Vitaliteit en Gezondheid. VVD-wethouder Janneke Sparreboom krijgt geen extra portefeuilles.

Formeel maakt Ed Rentenaar (Inwonerspartij) ook nog deel uit van het college, hoewel zijn partij uit de coalitie is gestapt. Leefbaar Lelystad wilde Rentenaar vavond met een raadsvoorstel of motie naar huis sturen, maar vanwege de coronacrisis zijn alle politieke vergaderingen geannuleerd. Rentenaar zit overigens ook al maanden thuis, waar hij herstelt van een hartinfarct.

Vanavond weer overleg
De verdeling geldt totdat er een oplossing is gevonden voor de collegecrisis. Dinsdagavond praten de partijen weer verder met elkaar. Als grootste partij neemt de VVD de regie. Fractievoorzitter Dennis Grimbergen spreekt met alle partijen om te zien of er een college kan worden gevormd dat op een meerderheid kan rekenen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel