Collegecrisis; wethouder Van Wageningen biedt ontslag aan

LELYSTAD • Do 12 maart 2020 | 22:07 • Donderdag 12 maart 2020 | 22:07

De Lelystadse wethouder Elly van Wageningen biedt haar ontslag aan en haar partij de ChristenUnie trekt zich terug uit de coalitie.

Dat heeft de ChristenUnie donderdagavond bekendgemaakt in een persbericht. Als reden voor het ontslag en vertrek uit de coalitie geeft bestuursvoorzitter Hildebrand Bijleveld aan dat "afspraken over belangrijke dossiers niet werden nagekomen en constructieve gesprekken hierover niet mogelijk waren. (...) De verhoudingen binnen de coalitie zijn dermate verstoord dat het realiseren van ChristenUnie-idealen een onmogelijke opgave is geworden", aldus de verklaring.

Tumultueuze week
Het ontslag volgt op een tumultueuze week rond Van Wageningen. De gemeenteraad wilde haar woensdagavond om tekst en uitleg vragen over waarom zij de raad niet eerder heeft geïnformeerd over de uitbreidingsplannen voor de vuilstortplaats aan de Zeeasterweg.

Omroep Flevoland berichtte hierover op 4 maart na een interview met Afvalzorg. Van Wageningen ontkende een dag later in een mail aan de raad dat zij en de gemeente al jaren weten van de uitbreidingsplannen. In die plannen wordt er na 2022 vier miljoen kuub extra verontreinigde grond gestort.

Kritiek tijdens crisisberaad
Dinsdagavond was er crisisberaad tussen de collegepartijen VVD, PvdA, SP, Inwonerspartij, D66 en ChristenUnie. Verwacht werd dat Van Wageningen tijdens een extra raadsvergadering op woensdag de eer aan zichzelf zou houden of zou worden gedwongen op te stappen. Een meerderheid van coalitie en oppositie had geen vertrouwen meer in haar. In plaats daarvan trok de InwonersPartij zich terug, omdat die zich niet meer thuis voelde in de coalitie. Opvallend genoeg geeft de ChristenUnie nu min of meer dezelfde reden aan voor haar vertrek uit het college.

Het boterde niet tussen de ChristenUnie en InwonersPartij, omdat volgens de CU wethouder Ed Rentenaar van de InwonersPartij in eerste instantie verantwoordelijk is voor de stortplaats. Rentenaar herstelt thuis van een hartinfarct.

Verwacht werd dat de raad dinsdag of op een ander moment met Van Wageningen alsnog over de stortplaats zou praten, maar dat heeft de wethouder dus niet willen afwachten.

Van Wageningen zes jaar wethouder
Elly van Wageningen is zes jaar wethouder geweest. Zij had onderwijs en duurzaamheid in haar portefeuille. Ook heeft zij zich ingezet voor behoud van de ziekenhuiszorg na het faillissement van de MC IJsselmeerziekenhuizen in 2018.

Als wethouder jeugdzorg kreeg zij geregeld van binnen en buiten het stadhuis kritiek over haar aanpak van de problemen en wachtlijsten. In december 2017 diende Leefbaar Lelystad een motie van wantrouwen tegen haar in, maar die kreeg geen steun.

In de huidige periode was er kritiek op de wijze waarop Van Wageningen de portefeuille duurzaamheid beheerde. Vorige week nog stuurde de raad een voorstel over het Lelystad Energie Fonds retour naar het college, omdat de wethouder wensen van de raad onvoldoende had verwerkt.

Collegecrisis compleet
Met het vertrek van de InwonersPartij en ChristenUnie is er nu sprake van een echte collegecrisis in Lelystad. De VVD was na woensdagavond bezig met het polsen van partijen om het gat van de InwonersPartij op te vullen. De partij moet nu op zoek naar twee partijen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel