Afvalstortplaats wil fors uitbreiden

LELYSTAD • Wo 4 maart 2020 | 17:16 • Woensdag 4 maart 2020 | 17:16

De stortplaats aan de Zeeasterweg bij Lelystad wil fors uitbreiden. Exploitant Afvalzorg wil er twee keer zoveel afval kwijt als er nu ligt. Het gaat om industrieel afval zoals verontreinigde grond die overblijft na bodemsaneringen, slakken uit verbrandingsinstallaties en asbest. Op dit moment mag Afvalzorg 4,3 miljoen kuub van dat materiaal aan de Zeeasterweg storten. De bedoeling is dat daar nog eens 4 miljoen kuub bijkomt.

Door de uitbreiding zullen er heuvels in het landschap ontstaan van 20 tot 30 meter hoog, met pieken tot 40 meter. Nu zijn de stortheuvels van Afvalzorg aan de Zeeasterweg maximaal 15 meter hoog. De oppervlakte van de stortplaats blijft bij uitbreiding wel gelijk, namelijk 70 hectare.

'Geen extra stankoverlast'
Door de plannen zal het aantal verkeersbewegingen van en naar de stortplaats toenemen van 700 naar ongeveer 900 per dag, zo verwacht directeur Bert Krom. Of de route van de vrachtwagens hetzelfde blijft of niet, dat is nog onduidelijk. Er wordt gekeken naar alternatieven. De geuroverlast blijft volgens Krom hetzelfde omdat er vernieuwende maatregelen worden getroffen om de stank van afval terug te dringen. Omliggende boeren en bewoners van de nabijgelegen woonwijk De Landerijen hoeven zich dan ook geen zorgen te maken, zo zegt Krom.

Vergunningen zijn nog niet verleend
De provincie Flevoland en de gemeente Lelystad moeten nog wel vergunningen voor de plannen verlenen. Afvalzorg voert al jaren overleg met hen. Ook het Flevo-landschap is daarbij betrokken, want als delen van de stortplaats vol zijn, worden die in de toekomst bij het natuurpark Lelystad aangetrokken, zo is de bedoeling.

De provincie laat weten dat het een positieve bijdrage aan de gebiedsuitbreiding wil verlenen, met inachtneming van alle belangen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel