Defensie lonkt naar Flevoland voor kazerne en drones

FLEVOLAND • Za 16 december 2023 | 12:29 • Zaterdag 16 december 2023 | 12:29

Het ministerie van Defensie onthult ambitieuze plannen voor de toekomst waarbij Flevoland nadrukkelijk in beeld komt. Zo is Marknesse een optie geworden voor het stationeren van legerdrones, Dronten voor een munitieopslag en heeft Defensie Zeewolde nog steeds op het oog voor een nieuwe militaire kazerne.

Een definitief plan is er nog niet. Toch staat vast dat er in de komende jaren aanzienlijk geïnvesteerd zal worden in het versterken van de krijgsmacht. Daarvoor zijn onder andere opslaglocaties nodig en oefenterreinen.

Superkazerne
De voorlopige voorkeurslocatie voor de militaire kazerne is nog steeds tussen Zeewolde en Nijkerk, aan de Spiekweg.

Ook zijn er opties aan de Gooiseweg in Zeewolde en ten noorden van Biddinghuizen. Op verzoek van de gemeente Zeewolde is het Zeewolder grondgebied van Oosterwold toegevoegd.

Dat heeft de staatssecretaris van Defensie bekendgemaakt in een rapportage. Dit rapport is een aanloop naar het onderzoek waarin gekeken gaat worden of de plannen goed passen op de geplande plekken. Wat daar uitkomt, bepaalt voor een deel welke keuzes er uiteindelijk gemaakt worden.

Op het rapport kan tot en met 12 februari door iedereen worden gereageerd. De gemeente Zeewolde roept inwoners en ondernemers op gebruik te maken van die mogelijkheid.

Drones
Defensie geeft in het rapport aan dat drones een belangrijke rol gaan spelen. Daarvoor wordt onderzocht of zogenoemde cargodrones gestationeerd kunnen worden in Marknesse. Dat zijn drones die helpen bij de bevoorrading van de troepen. Defensie wil daarvoor aansluiten bij het Multimediaal Infrastructuur Testcentrum (MITC) naast het Waterloopbos, zoals eerder bekend werd.

Ook is er wens voor een grote locatie om munitie op te slaan. Daarvoor worden zeven locaties onderzocht. In de provincie zijn dat er twee. Het gaat om Roggebot en Biddinghuizen in de gemeente Dronten.

Om zo lang mogelijk ongezien te blijven in de lucht wil Defensie ook meer oefengebieden aanwijzen voor laagvliegen. Er wordt onder andere gekeken of dat kan in een gebied bij Urk en de zuidkant van de Noordoostpolder.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel