Defensie overweegt drone-experimenten bij nieuw testcentrum

MARKNESSE • Wo 22 maart 2023 | 16:04 • Woensdag 22 maart 2023 | 16:04

Defensie wil mogelijk aansluiten bij het geplande Multimediaal Infrastructuur Testcentrum (MITC) in Marknesse. Dat moet een testcentrum worden naast het Waterloopbos.

Volgens een Defensiewoordvoerder lopen er momenteel verkennende gesprekken met gedeputeerde De Reus. Defensie denkt aan een aansluiting bij het MITC om te kunnen testen met verkenningsdrones en logistieke drones en met mogelijkheden om onbemande vliegtuigjes uit te lucht te schieten. Het gebruik van dergelijke objecten gaat toenemen, zegt een woordvoerder. Daarom is Defensie op zoek naar testplekken. Het MITC zou daar één van kunnen worden.

Het balletje voor aansluiting bij het MITC ging rollen bij het recente werkbezoek van staatssecretaris Christophe van der Maat aan het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR) in Marknesse. Op het terrein van het NLR en Duits-Nederlandse Windtunnels (DNW) moet het testcentrum komen. Daar moeten onder meer experimenten volgen met nieuwe (elektrische) auto's. De Rijksdienst van het Wegverkeer (RDW) verhuist met zijn circuit van Lelystad naar Marknesse. Ook moet de rijopleiding van de Politieacademie op het testcentrum komen, net als een nieuwe opleidingscampus van ROC Friese Poort en Hogeschool Windesheim.

Vorig jaar werd al duidelijk dat er bij het testcentrum ook met drones getest gaat worden. Of en wanneer Defensie daarvoor aansluit bij het MITC is nog niet duidelijk. Het testcentrum in Marknesse stond voor medio 2025 gepland maar in december werd bekend dat het plan vertraging oploopt. Dat komt doordat omwonenden en Natuurmonumenten onder meer bezwaar maakten vanwege mogelijke geluidsoverlast. Daardoor hebben de initiatiefnemers besloten om het plan aan te passen. Zo wordt het MITC zo'n 15.000 vierkante meter kleiner.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel