Hoge Raad zet definitief punt achter Deventer moordzaak

LELYSTAD • Di 19 december 2023 | 13:41 • Dinsdag 19 december 2023 | 13:41

De Deventer moordzaak hoeft niet opnieuw te worden behandeld door de rechter. Dat heeft de Hoge Raad dinsdag besloten. De advocaat van de veroordeelde Lelystedeling Ernest Louwes had daarom gevraagd, omdat hij vindt dat er belangrijk bewijs over het hoofd is gezien.

Volgens de Hoge Raad zijn er inderdaad nieuwe bevindingen gedaan, maar die zorgen er niet voor dat de uitkomst van de zaak zou veranderen. Eerder adviseerde de advocaat-generaal al dat de zaak niet heropend hoeft te worden. De Hoge Raad oordeelt ook dat verder onderzoek niet nodig is.

Wat is de Hoge Raad?
De Hoge Raad is de hoogste rechter in civiele zaken, strafzaken en belastingzaken. De Hoge Raad beoordeelt of de rechtbank of het gerechtshof bij een uitspraak het recht juist heeft toegepast en of de procedure op de juiste wijze is gevolgd.

Welke telefoonmast?
In 2000 werd Louwes veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf voor de dood van weduwe Jacqueline Wittenberg in Deventer. Louwes heeft zijn straf uitgezeten, maar ontkent nog altijd betrokken te zijn geweest. Hij beweert dat hij op de avond van de moord niet in Deventer was. Dat zijn mobiele telefoon wel verbinding had met een telefoonmast in Deventer, wijdt zijn advocaat aan atmosferische omstandigheden.

Louwes beweerde op de A28 te zijn, ter hoogte van 't Harde. Uit onderzoek van TNO en de TU Delft bleek eerder dat het inderdaad mogelijk is dat Louwes telefoon toch verbinding had met de mast in Deventer, al is die kans maar vijf procent. De Hoge Raad oordeelt nu dat die kans te klein is om invloed te hebben op de uitkomst van de zaak.

Ook nieuw onderzoek naar het DNA-bewijs leidt volgens de Hoge Raad niet tot nieuwe inzichten. Louwes beweert dat de sporen die zijn aangetroffen op het slachtoffer eerder op de dag zijn achtergelaten tijdens 'zakelijk contact'. Volgens de Hoge Raad is het nog steeds meer aannemelijk dat de sporen zijn achtergebleven door geweld.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel