Urk waarschuwt voor zeer gevaarlijke kotterpijlen: 'Lever ze in bij verkopers'

URK • Wo 20 december 2023 | 15:00 • Woensdag 20 december 2023 | 15:00

De gemeente Urk roept inwoners op om hun oude noodvuurwerk bij watersportzaken in te leveren. In het dorp worden er ieder jaar met de jaarwisseling zogenoemde kotterpijlen afgestoken.

Wanneer deze alarmpijlen over datum zijn, moeten ze vervangen worden. De ongebruikte exemplaren worden dan door vissers bewaard voor oud en nieuw. Rond middernacht gaan ze vervolgens en masse de lucht in en kleuren ze de hemel boven Urk rood.

Zeer gevaarlijk
De pijlen zijn bedoeld als noodvuurwerk voor op open zee. "Het afsteken op land is zeer gevaarlijk, omdat de pijlen zijn ontworpen om te blijven branden: zelfs als ze op het zeewater landen."

De vuurballen van de pijlen zijn tijdens eerdere jaarwisselingen al meerdere keren op daken beland. Dat veroorzaakte brand en veel schade. "Daarom de oproep om de pijlen niet af te steken, maar in te leveren. Dat kan bij watersportzaken die het noodvuurwerk verkopen." Ook vorig jaar was er al aandacht voor de gevaren van de kotterpijlen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel