Vrouw vijf dagen in coma na ongeval, werkstraf geëist voor verdachte die haar raakte

LELYSTAD • Wo 20 december 2023 | 19:00 • Woensdag 20 december 2023 | 19:00

Tegen een 27-jarige man uit Lelystad is een werkstraf van 160 uur geëist en een rijontzegging van een jaar. De officier van justitie verwijt de man roekeloos te hebben gereden en daardoor op 14 april vorig jaar een ongeluk te hebben veroorzaakt op de kruising Swifterringweg en de Elandweg/Edelhertweg in Lelystad. Een jonge vrouw raakte daarbij zwaargewond en liep hersenletsel op.

Volgens de aanklager reed de man vlak voor het ongeluk 147 kilometer per uur, waar hij maar 80 mocht. "Hij had de botsing kunnen voorkomen als hij zich aan de maximumsnelheid had gehouden." De man zelf ontkent zo hard te hebben gereden: "Ik hou mij altijd aan de maximumsnelheid."

'Die auto was daar ineens'
De installatiemonteur was die middag op weg van zijn werk naar huis, toen hij op het kruispunt afreed en twee auto’s de weg op zag gaan: "Ik was gefocust. De één ging links en de volgende ging rechts de Swifterringweg op."

De derde auto zag hij niet. Deze stopte volgens hem net na de haaientanden en stond al gedeeltelijk op het kruispunt. "Die auto was daar ineens", verklaarde hij woensdag in de rechtbank.

In coma
De man gooide het stuur om, maar kon het ongeluk niet meer voorkomen en botste tegen de wagen waarin een jonge vrouw zat. Hij schoot door en belandde in een ondiepe sloot. Het slachtoffer werd door de klap uit de auto gelanceerd.

Zwaargewond werd zij afgevoerd naar het AMC in Amsterdam, waar ze vijf dagen in coma lag. Nadat ze uit het ziekenhuis kwam, moest ze drie maanden revalideren.

Verdachte reed hele rit te hard
Een getuige, de vriend van de vrouw die voor haar op de weg reed, zag dat de Lelystedeling er 'met een rotgang' aankwam. Dat verklaarde hij bij de politie. Een andere weggebruiker dacht dat de verdachte 80 reed. Uit een verkeersanalyse van de politie bleek dat hij 147 kilometer per uur aantikte.

In nieuw onderzoek dat de officier heeft laten doen, komt naar voren dat hij tijdens de hele rit die hij op die dag maakte, te hard heeft gereden. Op sommige plekken reed hij 120 waar de maximum snelheid 50 was. "Dat zijn feiten, geen conclusies", zei de officier.

Man in tranen
Om die reden wordt hem roekeloos rijden verweten, de zwaarste vorm van schuld aan een verkeersongeval. Op het rijverbod van een jaar, reageerde de man in tranen. Hij zit namelijk dagelijks op de weg en heeft zijn auto nodig voor zijn werk: "Daar zullen mijn gezin en ook anderen onder te lijden hebben."

Zijn advocaat vindt dat hij moet worden vrijgesproken, omdat er volgens haar een aantal zaken in de verkeersanalyse niet klopt. Zo zouden de kabels van de software niet de juiste zijn geweest waardoor de data niet klopt.

Geheugenproblemen
Het slachtoffer vertelde in de rechtszaal dat zij naar ander werk op zoek moet, omdat ze vanwege het hersenletsel haar werk niet meer aankan. Daarnaast heeft ze haar hobby paardrijden moeten opgeven en is zij ook een deel van haar herinnering kwijt. De rechtbank doet op 3 januari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel