Stroom met al je buurtbewoners delen, dat is het idee van de Almeerse 'BalansWijk'

ALMERE • Do 21 december 2023 | 14:55 • Donderdag 21 december 2023 | 14:55

Almere moet in de toekomst een zogenoemde nieuwbouw 'BalansWijk' krijgen. Het doel is dat opgewekte energie die door een huishouden niet wordt gebruikt, in dezelfde buurt door anderen kan worden gebruikt. Dit moet het stroomnet ontlasten.

Netbeheerder Liander heeft allerlei gemeenten in Nederland gewezen op het project, Almere meldde zich als eerste aan voor het experiment.

Nu gebruiken huishoudens hun eigen zonne-energie en wat over is vloeit dan het net op. Liander wil met de gemeente Almere, technische bedrijven en ondernemingen in de bouw uitzoeken of het anders kan. Op die manier kan een wijk zichzelf gaan bedruipen.

Een idee is om batterijen in te zetten zodat de overtollige energie die in de zomer is opgewerkt, gebruikt kan worden in de winter. Ook hoopt Liander op andere innovaties van bedrijven.

Lees ook: Stroomnet vol: aansluiten nieuwe woning vanaf 2026 stuk moeilijker.

Stroomproblematiek
Almere hoopt dat het een probleem is tegen de stroomproblemen in de stad. "We hebben te maken met de netcongestie. En met de woningbouwopgaven die we nog steeds hebben kijken we naar slimme oplossingen. En dit zou zo'n slimme oplossing zijn", zegt een gemeentewoordvoerder.

De komende maanden moet in gesprekken tussen Liander en de gemeente duidelijk worden of er één 'BalansWijk' komt of meer van deze nieuwe, innovatieve nieuwbouwbuurten. Wanneer het project kan beginnen is nog niet duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel