Liander negeerde aansluitplicht Het Klavier in Rutten

RUTTEN • Vr 22 december 2023 | 10:04 • Vrijdag 22 december 2023 | 10:04

Netbeheerder Liander is tekortgeschoten bij het aanleggen van de stroomaansluiting voor Het Klavier in Rutten en moet daarom 50.000 euro aan de gemeente Noordoostpolder betalen. Dat oordeelt de rechtbank Gelderland.

De nieuwe multifunctionele accommodatie had op 4 maart 2021 op het stroomnet aangesloten moeten zijn. Maar dat werd pas maanden later.

In mei van 2020 liet Liander al weten dat de aansluiting niet gerealiseerd kon worden vanwege een tekort aan capaciteit op het stroomnet. In het Klavier zitten onder meer een dorpshuis, twee scholen, een bibliotheek, een kinderopvang en een voetbalclub. Dat alles bij elkaar vraagt om een zware stroomaansluiting.

Aansluitplicht
De rechtbank zegt dat Liander volgens de wet een verplichting heeft om de aansluiting te realiseren. Daar kan van worden afgeweken wanneer dit technisch gezien niet kan. De rechtbank vindt dat onvoldoende is aangetoond dat Liander er alles aan heeft gedaan om het capaciteitsprobleem op te lossen.

Dieselaggregaten
Omdat er toch stroom nodig was heeft de gemeente dieselaggregaten en later ook een gasketel geplaatst. Dat heeft zo'n 300.000 euro gekost. De gemeente wilde een groot deel daarvan verhalen op Liander.

De rechtbank vindt dat de gemeente die kosten grotendeels voor haar eigen rekening moet nemen. Liander moet hiervan dus een halve ton aan de gemeente overmaken.

Dat de gemeente die kosten grotendeels niet vergoed krijgt zit 'm onder meer in de complexe aanvraag die is gedaan. Omdat een grote aansluiting werd afgewezen vroeg de gemeente daarom meerdere kleinere aansluitingen aan. Dit bleek al snel niet haalbaar en nam de nodige tijd in beslag.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel