"Almere moet het kasteel terugkopen"

ALMERE • Vr 22 december 2023 | 7:33 • Vrijdag 22 december 2023 | 7:33

De gemeente Almere moet het kasteel van Almere terugkopen. Dat biedt de gemeenteraad de vrijheid om te bepalen wat er met het kasteel moet gebeuren. Dat zei Jaap Steenkamer van GroenLinks donderdagavond tijdens de Politieke Markt.

De partij wil binnenkort een motie indienen waarin het college van burgemeester en wethouders wordt opgeroepen tot aankoop van het kasteel.

"Als de gemeente het kasteel en het terrein terugkoopt van de huidige eigenaar, dan heeft de gemeente weer de regie over het gebied", zegt Steenkamer. "Is het gebied weer in handen van de gemeente, dan kan Almere in alle vrijheid bepalen wat we nu echt met het gebied willen."

Afbouwen of woningen
Dat kan volgens GroenLinks betekenen dat het kasteel alsnog wordt afgebouwd. Maar het kan ook betekenen dat er woningen worden gebouwd in het gebied. "Maar dan heb je niet dat je ook nog moet onderhandelen met de eigenaar van de grond om te bepalen wat er zou moeten komen", zegt Steenkamer.

Het kasteel en het gebied er omheen staat al jarenlang te verpieteren. Het college van burgemeester en wethouders wil van de gemeenteraad weten wat er met het gebied moet gebeuren. Vanwege de bestemming 'leisure' is dat nu enkel iets met een recreatieve functie.

De stilstand van de afgelopen decennia toont aan dat die bestemming leisure weinig heeft opgeleverd. Het kasteel is nooit afgebouwd. En meer recente plannen om het gebied om te toveren tot een feeëriek attractiepark hebben het ook niet gehaald.

GroenLinks is van mening dat het huidige bestemmingsplan het gebied tegenwerkt. "Met de bestemming die er nu op ligt, wordt het gebied toch een beetje gegijzeld", zegt Jaap Steenkamer. "Als we over kunnen gaan tot koop door de gemeente, dan betekent dat dat we alle handen vrij hebben om het bestemmingsplan naar eigen inzicht beter in te richten.

"De grootste nood in de stad is de woningnood"

— Ton Theunis, AP/OPA

De gemeenteraad is verdeeld over de toekomst van het kasteel. De VVD wil dat er woningen in het gebied komen maar daar is niet iedere partij het mee eens. De PvdA is er geen voorstander van om tot 850 woningen in het gebied te bouwen.

Verschillende wensen
D66 vindt het beter om eerst woningbouw te realiseren in de gebieden die daar nu al voor zijn aangewezen. De Partij voor de Dieren wil dat het gebied een natuurgebied wordt.

AP/OPA wil dat er betaalbare woningen kunnen komen. "De grootste nood in de stad is de woningnood", zegt Ton Theunis van AP/OPA. "En daar moeten we iets mee". De partij wil dat de gemeente in overleg gaat met de eigenaar. "Het bezwaar is dat wij hier als raad over praten terwijl we helemaal niet weten wat men van plan was om hier te gaan doen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel