Bekend kunstwerk 'Garden of Love and Fire' zwaar beschadigd

ALMERE • Ma 25 december 2023 | 12:17 • Maandag 25 december 2023 | 12:17

Het landschapskunstwerk 'Polderland Garden of Love and Fire' van de bekende Poolse architect Daniël Libeskind is in de nacht van zaterdag op zondag vernield. Meerdere aluminium platen van het kunstwerk in Almere Pampus zijn verbogen, gebroken of weggeblazen.

Omwonenden spreken over een zware explosie bij het kunstwerk. Volgens een ooggetuige zit er een gat op de plek waar het kunstwerk beschadigd is en liggen er verwrongen stukken aluminium tot wel tien meter verderop. De gemeente Almere bevestigt dat het kunstwerk zwaar is toegetakeld maar kan nog geen oorzaak noemen.

Labyrint
Het kunstwerk stamt uit 1997 en is ontworpen door de Poolse architect Libeskind, die ook het nieuwe World Trade Centre in New York heeft ontworpen. Het opus bestaat uit tientallen aluminium platen die samen een soort labyrint vormen.

Derde vernieling in korte tijd
De aluminium platen werden in 2015 ook al een keer vernield. Om verder vandalisme te voorkomen, liet de gemeente toen boomstammen plaatsen zodat auto's het terrein niet meer konden oprijden. Ook werden de greppels bij het kunstwerk dieper gemaakt.

De politie kan nog niets zeggen over het onderzoek naar de vernieling in Almere. Volgens Land Art Flevoland is het al de derde keer in een paar maanden dat het kunstwerk is vernield. Een woordvoerder laat weten nog na te denken of de organisatie aangifte gaat doen van de beschadiging. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel