Waterschap Zuiderzeeland staat paraat voor hoogwater: "Maar geen zorgen"

FLEVOLAND • Ma 25 december 2023 | 18:42 • Maandag 25 december 2023 | 18:42

Terwijl op steeds meer plekken in Nederland hoogwater voor overlast zorgt, blijven in deze provincie de voeten waarschijnlijk droog. Het waterschap is extra alert, maar Flevolanders hoeven zich geen zorgen te maken om het water.

"Gek genoeg niet nee, al hebben we natuurlijk wel last van de grote hoeveelheid regen", laat een woordvoerder van het waterschap weten. "Alle gemalen draaien op volle toeren om de provincie droog te houden, maar er zijn geen zorgen op het gebied van dijken."

Gemaal aangezet
Ondanks het uitblijven van wateroverlast, houdt het waterschap de situatie dus wel scherp in de gaten. Zo staat volgens de woordvoerder iedereen paraat om extra maatregelen te nemen. "We hebben wel moeite om al het extra water weg te werken, dus we hebben ook het gemaal Wortman in Lelystad zondag aangezet."

Gemaal Wortman dateert uit 1956 en is één van de drie gemalen die destijds is gebouwd om Oostelijk Flevoland droog te malen. Het monumentale dieselgemaal bij de haven draait alleen nog in uitzonderlijke situaties zoals een storm of hevige regenval, zoals nu het geval is.


Flevoland beter voorbereid
In de rest van het land verwachten waterschappen dat het water in rivieren de Rijn, Waal en IJssel tijdens de feestdagen nog twee meter stijgt, tot zo'n 3,5 à 4 meter boven normaal.

Delen van Noord-Brabant zijn onder water gelopen. In Overijsel is het kleine dorp Fortmond niet bereikbaar door het overstromen van de toegangswegen. Ook in Limburg en Gelderland verwachten de waterschappen de komende dagen overlast van het hoogwater.

Flevoland heeft minder last van problemen rondom rivieren. Dat komt vooral door de aanleg van het gebied zegt het waterschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel