Vuurwerkverkoop gestart: "Het is tot nu toe gekkenhuis"

ALMERE • Do 28 december 2023 | 10:30 • Donderdag 28 december 2023 | 10:30

De verkoop van vuurwerk is donderdagochtend van start gegaan. Rond openingstijd stond bij John de Knaller in Almere de eerste geïnteresseerde al voor de deur. "Het is tot nu toe gekkenhuis", zegt verkoper Djermo Uitvlugt.

In de dagen ervoor werden online al 'voorbestellingen' gedaan. "De mensen weten de weg naar het vuurwerk te vinden", zegt Uitvlugt.

Het verkopen van knalvuurwerk mag niet meer, maar siervuurwerk wél. Vooral de grote boxen zijn volgens de verkoper populair. "Eén keer aansteken, stabiliteit en veiligheid. Het is ook wel goed dat we die kant op gaan."

De zogenoemde chinook en blackhawk vallen vooral in de smaak, ervaart de Almeerse winkel.

'Vuurwerkvrije zones geen invloed'
Vorig jaar ging 110 miljoen euro aan vuurwerk in Nederland de lucht in. Uitvlugt verwacht dat dat bedrag dit jaar oploopt. "Ik denk dat we richting de 120 of 122 miljoen gaan."

Volgens de verkoper hebben vuurwerkvrije zones, zoals in Almere, en vuurwerkverboden geen invloed op de verkoop. "Er is geen capaciteit om te controleren dus mensen blijven toch wel afsteken."

Wel is te zien dat het aantal vuurwerkverkopers afneemt. Dat komt door de veiligheid en de maatschappelijke discussie over het afsteken van vuurwerk, zegt Uitvlugt.


Verkoop tot en met zaterdag
Het verkopen van vuurwerk mag dit jaar tot en met zaterdag 30 december. Dat komt omdat oudejaarsdag dit jaar op zondag valt. Dat is geen verkoopdag, zegt de overheid.

Kindervuurwerk, zoals sterretjes en fonteintjes, mag het hele jaar door worden verkocht. Daarvoor is John de Knaller alsnog open op zondag.

Omgevingsdienst controleert de verkooppunten
De Omgevingsdienst laat weten de Flevolandse verkooppunten onaangekondigd te gaan controleren. Zo wordt gekeken of er niet te veel vuurwerk in de winkels aanwezig is. De controles zijn ook gericht op het goed opslaan en opbergen van vuurwerk en op het hanteren van veiligheidsafstanden in de opslagruimte.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel