'We moeten ons schamen': politiek Urk verbolgen over vertrek gezin na bedreigingen

URK • Vr 29 december 2023 | 14:57 • Vrijdag 29 december 2023 | 14:57

Fractievoorzitters uit de gemeenteraad van Urk betreuren het dat een Marokkaans-Nederlands gezin uit het dorp is vertrokken vanwege bedreigingen en twee stenen door de ruit. Dat gebeurde nadat een minderjarige zoon uit het gezin in oktober ten onrechte werd verdacht van het verbranden van Israëlische vlaggen op Urk. 

De fractievoorzitters vinden het triest dat het zo ver is gekomen. "Ik vind het dieptreurig dat zoiets op Urk kan gebeuren. Daar moeten wij ons voor schamen", zegt fractievoorzitter Hendrik Hakvoort van Gemeentebelangen. Ook Jacob de Borst van de SGP veroordeelt de incidenten: "Mensen mogen niet voor eigen rechter spelen. Nergens niet en dus ook op Urk niet."

Daar sluit Meindert Bakker van de ChristenUnie zich bij aan. "We betreuren het voor eigen rechter spelen en de akelige gevolgen daarvan voor het gezin. Dit kan en mag niet."

De fractievoorzitters geven aan verder weinig te kunnen zeggen, omdat er vanuit de gemeente nog niets is gecommuniceerd over de situatie van het gezin, naast de reactie van de burgemeester aan Omroep Flevoland. 

Fractievoorzitter Jan Koffeman van Hart voor Urk laat weten het verhaal niet te kennen: "Ik wist dat er een camera was geplaatst bij een woning, maar dat het zo hoog is opgelopen is nieuw voor mij", aldus Koffeman. De gemeente Urk stelde zaterdag cameratoezicht in bij de al verlaten woning, vanwege het risico op nieuwe ordeverstoringen.

"Ik betreur het als een gezin zich hier niet veilig voelt. Discrimineren mogen we niet. Heel triest", zegt Koffeman. 

Fractievoorzitters Hendrik Wakker van de PVV en Dittie Hoekstra van Krachtig Urk hebben nog niet gereageerd. 

Waar is het gezin nu? 
Vanwege de dreigende situatie is het gezin op advies van de burgemeester of ambtenaren van de gemeente vertrokken, aldus advocate van het gezin Samira Buzhu. Het huishouden, bestaande uit de ouders, de aangehouden minderjarige zoon, twee jongere kinderen en een bejaarde grootmoeder, woont inmiddels anderhalve maand gescheiden van elkaar elders in het land.

Hoe het zover heeft kunnen komen, lees je hier terug in de uitgebreide reconstructie.

Bescherming ondermaats
Het gezin is boos over de houding van de gemeente Urk. Met name over het niet openlijk afwijzen van de intimidatie richting het gezin en de manier waarop het aanbieden van vervangende woonruimte gaat. De advocate zegt dat het gezin door de gemeente en door de politie te weinig is beschermd. 

Burgemeester Cees van den Bos van Urk zei daarover dat er intensieve zorg is voor het gezin. "Daarmee nemen we onze verantwoordelijkheid. Wij laten hen niet los. Gelukkig lijkt er een uitkomst in zicht." Daar sluit fractievoorzitter Hans Crebas van het CDA zich bij aan, maar verder wil hij niet op de zaak ingaan. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel