Brandweermensen bekogeld met vuurwerk tijdens relatief rustig verlopen nieuwjaarsnacht

FLEVOLAND • Ma 1 januari 2024 | 11:29 • Maandag 1 januari 2024 | 11:29

Brandweermensen in Almere zijn tijdens nieuwjaarsnacht belaagd met vuurwerk. Dat meldt Brandweer Flevoland. Hoeveel vuurwerk is gegooid en bij welke gelegenheid is niet bekend. 

Directeur Brandweerzorg bij Brandweer Flevoland, Joep Rozendal is woest over het incident: "Ik ben blij dat de jaarwisseling rustig en beheersbaar is verlopen. Ik betreur wel dat er sprake is geweest van geweld tegen hulpverleners door het gooien van vuurwerk naar brandweermensen. Dat is onacceptabel! Onze mensen staan voor de samenleving en bieden graag hulp waar nodig. Het kan en mag niet zo zijn dat hulpverleners het werk onmogelijk wordt gemaakt!"

"Van hulpverleners blijf je af."

— Franc Weerwind, minister Rechtsbescherming

Er is melding gemaakt bij de politie van het incident. Zodra er officieel aangifte is gedaan start de politie volgens een woordvoerder een onderzoek naar degene die het vuurwerk heeft gegooid. Op verschillende plekken in het land werden hulpverleners door omstanders met vuurwerk belaagd. Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming spreekt zijn afschuw erover uit: "Dit gaat alle perken te buiten", laat hij in een reactie weten. "Het is onacceptabel dat dit nog steeds gebeurt. Van hulpverleners blijf je af."

De viering van oud en nieuw in Flevoland is verder relatief rustig verlopen. Op tal van plaatsen moest de brandweer uitrukken voor kleine brandjes, alleen op Urk gingen een schuur en overkapping in vlammen op. Er zijn geen grote incidenten geweest.

Gewonden behandeld in ziekenhuizen
Het Antonius Ziekenhuis in Sneek met een vestiging in Emmeloord meldt dat een Flevolander met vuurwerkverwondingen naar het ziekenhuis is gebracht. Het slachtoffer is vervolgens doorgestuurd naar het UMCG in Groningen. Om wat voor verwondingen het precies gaat is niet bekendgemaakt.

De Spoedeisende Hulp van het Flevoziekenhuis in Almere heeft het volgens een woordvoerder wel druk gehad, maar echt ernstig gewonde mensen zijn niet binnengebracht. Zo is iemand met vuurwerkverwondingen behandeld en zijn er vijf mensen die opgenomen moesten worden omdat ze teveel gedronken hadden. Het Flevoziekenhuis geeft geen nadere details.

Aanhoudingen na vechtpartij Grote Markt
De politie meldt dat het op Nieuwjaarsochtend onrustig was op de Grote Markt in Almere. In totaal zijn vijf personen aangehouden voor het verstoren van de openbare orde. Onder wie een 14-jarige jongen uit Hollandse Rading en een 27-jarige man uit Almere die rond 04:20 uur een portier zouden hebben mishandeld. Ze zouden beiden een portier hard in het gezicht hebben geslagen. Rond 06:00 uur heeft de politie de aanwezigen op het plein verwijderd. De aangehouden personen zijn in de loop van de ochtend met een proces-verbaal vrijgelaten.

Burgemeester Hein van der Loo van Almere bezocht in de loop van oudejaarsdag en -nacht Stadstoezicht, Stadsreiniging, de brandweerkazernes, politiebureaus en de ambulancedienst. In Almere zijn de nodige vernielingen geweest. De komende week wordt daarvan een inventarisatie gemaakt.

Ook op Urk werden de nodige bushokjes vernield. Het is niet bekend of daarvoor aanhoudingen zijn verricht.

Veel brandjes
In alle plaatsen in Flevoland zijn meerdere kleine brandjes geweest als gevolg van vuurwerk of brandstichting. De brandweer is tussen middernacht en 06:00 uur zo'n 95 keer uitgerukt. Desondanks was het voor de brandweer volgens een woordvoerder een rustige nacht.

Rond 00:45 uur was brand ontstaan in of bij een schuurtje achter een woning aan de Pyramideweg op Urk. Het vuur verspreidde zich snel. De brandweer kon niet voorkomen dat de schuur en de overkapping volledig uitbrandden. Verder ging ook een geparkeerde auto op Urk in vlammen op.

In Emmeloord was even na 23:00 uur brand ontstaan bij een leegstaande winkel aan het Achterom. Een kliko die tegen de pui aan stond had vlam gevat. Tegen de tijd dat de brandweer arriveerde was een ruit van de winkel gesprongen en brandde ook het kozijn. Met snel ingrijpen door de brandweer kon uitbreiding van de brand worden voorkomen. Volgens een woordvoerder van de politie is een mogelijke verdachte van brandstichting in beeld, maar is nog niemand aangehouden. 
In Noordoostpolder heeft tijdens de jaarwisseling een incident plaatsgevonden waarbij er sprake zou zijn van mishandeling in of bij een woning. Dat meldt de gemeente. De mogelijke dader is aangehouden op de snelweg A6.

'Straat schoon is een makkie, een euro voor een zakkie'
In Zeewolde kunnen kinderen geld verdienen door vuurwerkafval in te zamelen en dat naar een centraal punt in het dorp te brengen. Voor elke afvalzak vol geeft de gemeente 1 euro. Burgemeester Gerrit Jan Gorter maakte maandagochtend een ronde door het dorp en zag tot zijn tevredenheid dat al een groot aantal straten schoongemaakt was. Eén kind wist hem te melden dat hij al 8 euro aan afval heeft. Het aanbieden van het vuurwerkafval kan dinsdag vanaf 10:00 uur op het Horsterplein.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel