Vrouw loopt hersenletsel op bij ongeval, veroorzaker krijgt werkstraf en rijontzegging

LELYSTAD • Wo 3 januari 2024 | 18:30 • Woensdag 3 januari 2024 | 18:30

Een 37-jarige man uit Lelystad is veroordeeld tot 160 uur werkstraf. Hij kreeg ook een rijontzegging opgelegd van twaalf maanden, waarvan tien voorwaardelijk. De man veroorzaakte op de kruising Swifterringweg en de Elandweg/Edelhertweg in Lelystad een zwaar ongeluk op 14 april 2022. Hierbij werd een jonge vrouw uit de auto geslingerd en zij liep daarbij hersenletsel op.

De officier van justitie eiste een gelijke werkstraf, maar vond dat de man een rijontzegging van een jaar verdiende. De rechtbank houdt er in haar vonnis echter rekening mee dat de Lelystedeling zijn rijbewijs nodig heeft voor zijn werk.

De man heeft steeds ontkend te hard te hebben gereden: "Ik hou me altijd aan de maximumsnelheid", verklaarde hij twee weken terug tijdens de rechtszitting. Maar de rechtbank stelt dat experts een analyse van het ongeluk hebben gemaakt en tot de conclusie kwamen dat de man ruim zestig kilometer te hard heeft gereden. Zij acht de zwaarste vorm van schuld aan het veroorzaken van een ongeval bewezen.

Vijf dagen in coma
Het slachtoffer werd zwaargewond afgevoerd naar het AMC in Amsterdam, waar zij vijf dagen in coma lag. Nadat ze uit het ziekenhuis kwam, moest zij drie maanden revalideren.

In het vonnis schrijft de rechtbank dat de man van geluk mag spreken dat de gevolgen bij letsel zijn gebleven: "Het ongeval had immers ook een fatale afloop kunnen hebben."

Ook merkt de rechtbank op dat zij gezien heeft dat de Lelystedeling aangedaan was door het leed dat hij bij het slachtoffer heeft veroorzaakt. "Maar de verdachte moet zich ook realiseren dat dit voorkomen had kunnen worden, als hij geen lak aan de verkeersregels had gehad."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel