Bomen dreigen om te vallen in Kuinderbos door vele water

BANT • Do 4 januari 2024 | 14:04 • Donderdag 4 januari 2024 | 14:04

De vele regen van de afgelopen tijd veroorzaakt problemen in het Kuinderbos. Door de neerslag is het zó nat in het bos bij Bant dat bomen om dreigen te vallen. "Dat wil je niet, en helemaal niet in een bos", zegt boswachter Anne Grootherder.

Door de natte grond liggen de boomwortels losser in de bodem. Als een boom te zwaar wordt of er staat veel wind, kan hij vervolgens omvallen.

Van storm Henk heeft het Kuinderbos niet veel last gehad, zegt Grootherder. Nu werd er maximaal windkracht vijf gemeten, bij windkracht acht of negen was er volgens haar een onschatbare waarde aan bomen verloren gegaan.

"Het bos staat echt onder water"

— Anne Grootherder, boswachter


Water 1,5 meter hoog
In sommige sloten in het bos staat het water inmiddels bijna anderhalve meter hoog. Grootherder en haar collega's zijn al weken bezig met het vrijhouden van de duikers waarmee het water wordt afgevoerd.

Dat zijn buizen onder de wandelpaden die ervoor zorgen dat het water kan weglopen. In totaal zijn het er zo'n 70.

In bepaalde delen van het Kuinderbos zijn de duikers niet meer terug te vinden en loopt het water niet meer weg. "Het bos staat echt onder water", zegt boswachter Anne Grootherder.

Na langere tijd pas echt schade
De grote hoeveelheid water is nu nog niet heel schadelijk voor de bomen. Pas als er langere tijd te veel water in het gebied is, kan er schade ontstaan door bijvoorbeeld wortelrot. Daardoor gaan de bomen dood.

Het water komt uiteindelijk door de afvoerbuizen in Lemmer terecht, maar dan moeten ze niet verstopt raken door takjes, blaadjes en andere materialen. Daarom zijn de boswachters druk bezig met het openhouden van de duikers.

Door de hoeveelheid water is het volgens Grootherder voor de boswachters haast onmogelijk om in het bos te werken.

Wandelen met je verstand
Nu er ook vorstdagen aankomen, zou het nog wel eens glad kunnen worden, denkt Grootherder. Het gaat dan vooral om plekken waar veel oppervlaktewater ligt; het water dat je kunt zien liggen. Ze adviseert om plekken waar het glad is te vermijden en 'met je verstand' te wandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel