Urker visbedrijven ook slachtoffer van brand Rutten

RUTTEN • Vr 5 januari 2024 | 13:06 • Vrijdag 5 januari 2024 | 13:06

Ook Urker visbedrijven zijn geraakt door de grote brand bij De Groene Agri in Rutten. Dat schrijft het Urkerland. Volgens de krant maakten meerdere visbedrijven gebruik van de koelingen in Rutten. Grote partijen vis lagen daar opgeslagen.

De brand ontstond dinsdag rond 08:00 uur in een cel waarin witlofpennen waren opgeslagen. Het blussen werd een enorme operatie. Volgens het Urkerland werd op diverse Urker kantoren het nieuws rondom de brand met argusogen gevolgd. Visbedrijf Dayseaday schatte woensdag dat het voor ongeveer een miljoen euro aan vis had opgeslagen.

Ook voor Visscher Seafood had de brand grote gevolgen. Vanwege een uitbreidingstraject van de verzekeringspolis was een deel van de voorraad tijdelijk niet verzekerd. Woensdag bleek dat een groot deel van de voorraad in een cel stond die niet betrokken raakte bij de brand, maar toch was de schade groot.

Lees ook: Brand in Rutten moeilijk te bestrijden, oorzaak nog onbekend

Grootschalige inzet
Om de brand te kunnen blussen werden brandweerkorpsen uit de wijde omgeving opgeroepen om naar Rutten te komen. Ook werd de hulp ingeroepen van een crashtender van Lelystad Airport, een speciale brandweerauto die gemaakt is om vliegtuigbranden te kunnen blussen.

Daarnaast werden twee blusrobots uit Rotterdam en het Overijsselse dorp Wesepe ingeschakeld, omdat het voor brandweerlieden te gevaarlijk werd om het pand binnen te gaan.

Desondanks was het moeilijk om de brand te blussen. Pas na 20 uur was de brand onder controle. In totaal was de brandweer anderhalve dag bezig met het blussen en nacontroles. Duizenden liters water kwamen eraan te pas.

Lees ook: Zo hielp blusrobot Fikthor bij het bestrijden van de vlammenzee in Rutten

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel