Demonstratie op Urk om bedreiging Marokkaans-Nederlands gezin

URK • Vr 5 januari 2024 | 14:27 • Vrijdag 5 januari 2024 | 14:27

Uit onvrede over de manier waarop de gemeente Urk is omgegaan met een bedreigd Marokkaans-Nederlands gezin is vrijdagmiddag bij het gemeentehuis een demonstratie gehouden.

Het protest ging rond 14.00 van start, er waren ongeveer 30 demonstranten aanwezig. Ze hadden spandoeken bij zich en riepen leuzen als 'Burgervader Cees, jouw burgers hebben vrees'. Sommige demonstranten hadden een Palestijnse vlag bij zich. Ook was er een tegendemonstratie van Urkers met Israëlische vlaggen.

De demonstratie was rond 14.40 uur afgelopen. Volgens de gemeente Urk is er na de demonstratie nog een gesprek geweest tussen de burgemeester, de politie en de organisator van de demonstranten.

Vandalisme
Aanleiding voor het protest zijn bedreigingen en vandalisme aan het adres van een gezin, dat inmiddels is vertrokken uit Urk. De zoon van het gezin werd in oktober opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij het verbranden van Israëlische vlaggen. Het Openbaar Ministerie concludeerde later dat de jongen ten onrechte als verdachte is aangemerkt. De jongen wordt dan ook niet vervolgd.

De woning van het gezin is ook na de beslissing van het OM meerdere keren doelwit geweest van vandalisme. Zo is er een steen door de ruit van de voordeur gegaan. Het gezin heeft de woning en het dorp inmiddels verlaten en de gezinsleden verblijven gescheiden van elkaar op locaties elders in het land.

Voor het huis aan de Noorderpalen op Urk heeft de gemeente camera's geplaatst om toezicht te houden. De demonstranten die vrijdagmiddag op Urk bij elkaar kwamen vinden dat de politie en gemeente het gezin onvoldoende in bescherming hebben genomen.

Vredesmars
Eigenlijk wilde de organisatie van het protest een vredesmars door Urk lopen. Maar de demonstranten hebben donderdagochtend te horen gekregen dat ze alleen op de binnenplaats van het gemeentehuis mogen demonstreren. Ze zijn daarmee akkoord gegaan.

De burgemeester van Urk, de politie en het Openbaar Ministerie zijn vrijdagochtend samengekomen om te overleggen hoe de demonstratie in goede banen kon worden geleid. De driehoek hoopte op een vreedzaam protest, desondanks was er wat meer politie op de been. Er werden op Urk meerdere politiebussen en politieauto's gezien.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel