Nieuwe piek in waterpeil Markermeer verwacht, maar wind is gunstig voor Flevoland

FLEVOLAND • Ma 8 januari 2024 | 13:41 • Maandag 8 januari 2024 | 13:41

Het waterpeil in het Markermeer bereikt maandagavond een nieuwe piek aan de kant van Noord-Holland. Dat verwacht de gemeente Hoorn. De wind komt uit het oosten, waardoor het water die kant op gestuwd wordt. Flevoland zal waarschijnlijk geen last hebben van de waterpiek.

In Hoorn wordt er rekening mee gehouden dat het water nog hoger komt te staan dan zondagochtend. Daarom wordt daar nu door de brandweer gekeken hoe er gepompt kan worden als er meer water dan tot nu toe door de wallen van zandzakken en big bags komt. Rijkswaterstaat handhaaft maandagavond de dijkbewaking op de dijk rond Marken.

Bigbags bij Hoorn

ANP
Waterafvoer via IJsselmeer
Het water in het Markermeer kan na de piek wel weer dalen. Dat komt doordat er momenteel veel water vanuit het IJsselmeer wordt afgevoerd naar de Waddenzee. Wanneer de waterstand op het IJsselmeer lager is dan die van het Markermeer kan er vanuit het Markermeer water geloosd worden.

Op de twee plekken waar dit water gespuid kan worden was het peil maandagochtend nog niet gunstig. Zowel bij Enkhuizen als bij Lelystad stond het water aan de IJsselmeerzijde nog enkele centimeters hoger dan aan de Markermeerkant. Zodra de oostenwind gaat liggen verwacht Rijkswaterstaat het peil op het Markermeer substantieel te kunnen verlagen.

Spuisluizen Amsterdam ook open
Rijkswaterstaat heeft ook de spuisluis in het Oranjesluizencomplex boven Amsterdam geopend. Daardoor kan water uit het Markermeer via een alternatieve route wegstromen via het Noordzeekanaal naar de Noordzee.

De Oranjesluizen

ANP
Het peil van het Noordzeekanaal wordt scherp in de gaten gehouden, aldus de waterbeheerder. Het Oranjesluizencomplex blijft nog gesloten voor de scheepvaart. De sluizen en de sluisdeuren maken deel uit van de waterkering rond het Markermeer en moeten dus bij hoogwater dicht.

Rijkswaterstaat verwerpt kritiek
Vanuit Noord-Holland klinkt de afgelopen dagen overigens flinke kritiek op Rijkswaterstaat. Volgens het nautisch bedrijf Waterland Yacht in Monnickendam verzuimde de waterbeheerder in het najaar om het peil van het IJsselmeer weer te verlagen naar het normale winterpeil. Daardoor zou het Markermeergebied nu met overstromingsrisico's te maken hebben. Rijkswaterstaat verwerpt die kritiek met klem.

In het voorjaar van 2023 verhoogde de waterbeheerder het peil van het IJsselmeer, om een buffervoorraad op te bouwen voor als het weer extreem droog zou worden in de zomer. Maar op 1 oktober stond het IJsselmeer op het reguliere winterpeil van dertig centimeter onder NAP, zo zegt Rijkswaterstaat. Daarna begon een regenperiode die het hele najaar duurde. Harde wind uit een ongunstige richting stuwde het water uit de Waddenzee vaak op tegen de Afsluitdijk, waardoor spuien van water uit de meren niet mogelijk was.

Het weer in combinatie met veel waterafvoer uit de IJssel heeft ervoor gezorgd dat de waterstand in het IJsselmeer en het Markermeer nu al wekenlang zeer hoog is en overlast veroorzaakt in buitendijkse gebieden. De vooruitzichten voor de komende week zijn volgens Rijkswaterstaat gunstig.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel