Geen boete voor busvervoerder EBS: "We moeten nog 12 jaar met elkaar door"

FLEVOLAND • Wo 10 januari 2024 | 6:22 • Woensdag 10 januari 2024 | 6:22

De provincie beschouwt het tekort aan buschauffeurs bij vervoerder EBS als overmacht en is voorlopig bereid een beperking van de dienstregeling te accepteren. Maar die situatie kan niet onbeperkt doorgaan. EBS moet zorgen dat het over voldoende chauffeurs beschikt en dat zij de afgesproken dienstregeling kan rijden.

Dat zegt de Flevolandse gedeputeerde Jan de Reus. Net als veel reizigers is het hem een doorn in het oog dat EBS de afspraken uit het nieuwe contract sinds 10 december niet nakomt en er veel bussen uitvallen, doordat er te weinig chauffeurs zijn.

Lees ook: Rover krijgt 'ongekend' veel klachten van busreizigers, EBS zegt sorry

Samen met de provincies Overijssel en Gelderland voert Flevoland druk uit op EBS om de problemen op te lossen. In tegenstelling tot de Vervoersregio Amsterdam willen de drie provincies geen boete opleggen. "We moeten nog 12 jaar met elkaar door," aldus De Reus. EBS krijgt niet betaald voor niet-gereden busritten.

Niet alle chauffeurs zijn overgestapt
De provincie had al in november in een mededeling aan Provinciale Staten laten weten dat EBS de eerste maanden na invoering van de dienstregeling onvoldoende chauffeurs zou hebben. Volgens De Reus zijn de meeste chauffeurs in december meegegaan van Arriva en Connexxion naar EBS, maar niet allemaal.

Lees ook: Busvervoer in Flevoland op de schop: dit verandert er

Dat zou geen probleem zijn geweest, als niet was afgesproken dat EBS 10 procent meer ritten zou uitvoeren en een aantal nieuwe routes zou rijden. Hiervoor zijn extra bussen besteld. Nu blijkt dat hiervoor te weinig chauffeurs beschikbaar zijn.

Ondanks de problemen met EBS en bij eerdere aanbestedingen blijft De Reus voorstander van het huidige systeem van openbaar aanbesteden van vervoerscontracten.

Europese en Nederlandse regelgeving schrijft voor dat contracten worden aanbesteed. Daarnaast heeft onderhandelen voordelen, omdat daarmee vaak een betere prijs en beter product wordt afgesproken. Ook het contract met EBS is volgens De Reus beter dan het vorige.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel