Omwonenden toekomstige verslaafdenopvang in Poort blijven zich verzetten

ALMERE • Wo 10 januari 2024 | 5:11 • Woensdag 10 januari 2024 | 5:11

Een informatieavond van de gemeente Almere over de mogelijke komst van verslaafdenopvang Domus in Almere Poort heeft de zorgen bij omwonenden niet weggenomen. De inwoners blijven zich verzetten tegen het plan.

De bijeenkomst in de Topsporthal trok zo'n 50 belangstellenden. De gemeente Almere heeft een toelichting gegeven over de indeling van het gebouw en de inrichting van de directe omgeving. De aanwezigen mochten vervolgens tips en suggesties geven.

"We zijn benieuwd naar uw aandachtspunten, aanvullingen, zorgen en ideeën. We maken een verslag van deze avond en nemen dit mee in de verdere uitwerking van de plannen", aldus een ambtenaar van de gemeente.

Mooi pand maar geen Domus
Veel aanwezigen verzetten zich tegen de komst van de verslaafdenopvang in hun stadsdeel. Ruim 20 inwoners van Poort hebben inmiddels bij de gemeente formeel bezwaar gemaakt tegen de komst van Domus in hun wijk.

Ook zijn sommige aanwezigen niet tevreden over de gang van zaken. Acht van hen verlieten uit onvrede de zaal, omdat zij geen behoefde hebben om over de indeling van het pand te praten. Anderen hadden kritiek op de ambtenaren, omdat ze de suggestie zouden wekken dat de opvang definitief in Poort gebouwd wordt, maar zover is het volgens hen nog niet.

"Er wordt gedaan alsof volgende week die heipalen in de grond gerost worden", zegt Charles Gerverdinck, "maar er zijn nog zeker twee of drie essentiële procedures te gaan voordat definitief is of daar Domus gerealiseerd mag en kan worden." Gerverdinck wijst daarmee op de mogelijkheid om naar de rechter te stappen om de plannen te stoppen.

Wie woont er straks in Domus?
Sommige aanwezigen waren benieuwd wie er straks in Domus komen wonen en hoe de verslaafden aan geld komen. Volgens Jan Jans van het Leger des Heils biedt het pand onderdak aan 35 mensen, "die verslaafd zijn, psychiatrische problemen hebben en soms licht verstandelijk beperkt."

Het gebouw heeft drie verdiepingen. Op de eerste en tweede etage komen kleine appartementen. De derde verdieping bestaat uit grotere woningen. Die zijn bedoeld voor groepen van zo'n 10 mensen die volgens het Leger des Heils zelf inkopen doen en zelf koken. De mensen in die groep gaan op den duur zelfstandig wonen, legt Jan Jans van het Leger des Heils uit.

Wat is de volgende stap?
De gemeente is van plan het voorlopige ontwerp van Domus en het inrichtingsplan verder uit te werken. "We starten met de voorbereidingen voor het bouwrijp maken van de plek. We zullen het definitieve ontwerp en het definitieve inrichtingsplan via de website en de Nieuwsbrief Poort publiceren", aldus de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel