Overlast windmolens zorgt voor drukbezochte bijeenkomst: gevoel van machteloosheid overheerst

SWIFTERBANT • Do 11 januari 2024 | 5:33 • Donderdag 11 januari 2024 | 5:33

De windmolens van Windplanblauw zijn de inwoners van Swifterbant nog altijd een doorn in het oog. Maar ondanks talloze meldingen van overlast bij de gemeente en rechtszaken tot de Raad van State aan toe, is er nog niets veranderd.

Ruim 70 belangstellenden kwamen woensdagavond in de Hoeksteen bijeen om over de problemen te praten. "Ik heb 's nachts het meeste last", klaagt een man over de geluidsoverlast. "Dat werkt slaapverstorend."

Een vrouw baalt van haar uitzicht vanuit de woonkamer. "Twee enorme turbines waar ik de hele dag naar zit te kijken. Ik heb er dagelijks zicht op."

"Ze moeten echt wat gaan doen voor inwoners die overlast ervaren"

— Ap de Boer, Windbrekers

Leven verwoest
Een buurman legt uit dat zijn vrouw door de overlast van de windmolens gezondheidsproblemen heeft gekregen. "Daardoor is ze haar werk kwijtgeraakt. En ze heeft ook besloten niet meer in Swifterbant te willen en te kunnen wonen. Dus de relatie staat onder druk en zij is vertrokken naar een ander deel van het land om tot rust te komen. Ik moet alleen verder omdat het initiatief van anderen mijn leven dus wel een beetje verwoest."

Voorzitter Ap de Boer van de belangengroep Windbrekers strijdt met zijn stichting verder en wil dat Windplanblauw en de gemeente Dronten hun verantwoordelijkheid nemen. "Ze moeten echt wat gaan doen voor inwoners die overlast ervaren."

Al jaren is er een juridische strijd. De laatste ontwikkeling is dat er hoger beroep is aangetekend tegen een uitspraak van de rechter dat de vergunningen voor de windmolens onterecht zijn afgegeven, maar dat ze wel mogen blijven staan. De Raad van State doet halverwege februari uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel