Provincie wil meer landelijke verantwoordelijkheid voor stikstofdaling

FLEVOLAND • Do 11 januari 2024 | 12:40 • Donderdag 11 januari 2024 | 12:40

De provincies willen niet langer de grootste verantwoordelijkheid dragen voor het terugdringen van de stikstofuitstoot in de Nederlandse natuurgebieden. Dat schrijven alle provincies in een gezamenlijke stuk. Ze eisen dat het Rijk meer gaat doen.

Zeker de helft van de noodzakelijke stikstofdaling moet voortkomen uit landelijk beleid, schrijven de twaalf provincies. Dat gaat in tegen huidig beleid van verantwoordelijk demissionair minister Christianne van der Wal (VVD) die wil dat de provincies het voortouw nemen.

In november gaf Flevoland al aan geen blanco cheque te willen afgeven voor nadere afspraken rondom stikstof, zolang het Rijk zelf nog niet eens weet wat die doelen zijn.

Plan van aanpak
Flevoland was toen al maanden bezig met het Flevolands Programma Landelijk Gebied. Het Rijk wil dat alle provincies zo'n plan maken, waar in moet staan hoe ze het stikstofprobleem in hun gebied aanpakken. Eind oktober ontving de provincie een brief dat minister Van der Wal al voor eind maart voorstellen wil zien. Die aanpak wekte verbazing in het provinciehuis.

Lees ook: Provincie wil zich niet binden aan extra natuurdoelen, Staten ontstemd over minister

Voor heel Nederland moet de stikstofuitstoot in 2030 50 procent minder zijn, maar het is nu onduidelijk hoe dit moet gebeuren. De provincies zeggen dat ze verwachten dat een landelijke stikstofaanpak effectiever zal zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel