Inwoners Dronten en Lelystad investeren miljoenen in Windplan Groen

FLEVOLAND • Zo 14 januari 2024 | 9:18 • Zondag 14 januari 2024 | 9:18

Er is in totaal 3 miljoen euro geïnvesteerd in Windplan Groen door inwoners van de gemeenten Dronten en Lelystad. Door zogeheten obligaties te kopen, konden de inwoners financieel deelnemen aan het plan. 252 mensen hebben dat gedaan.

In totaal kon er voor 5 miljoen euro worden geïnvesteerd, maar dat is niet gehaald. Maar Wim Luijkx van Windplan Groen, vertelt dat 3 miljoen het bedrag is waar ze op gehoopt hadden. "We hebben ons alleen gericht op mensen in het projectgebied, omdat we de betrokkenheid belangrijk vinden."

Inwoners die obligaties hebben gekocht, zetten hun geld tien jaar vast. Ze krijgen elk jaar een uitkering van 6 procent. Dat is meer rente dan banken doorgaans betalen over spaargeld van particulieren. De obligaties zijn er gekomen, omdat de provincie dit ooit als voorwaarde heeft gesteld: de bevolking moet kunnen profiteren van windmolens die in hun achtertuin staan.

Windplan Groen wilde ook iets betekenen voor mensen uit de gemeenten Dronten en Lelystad die zelf niet over geld beschikken om deel te nemen. Daarvoor is Stichting Windplan Groen Fonds opgericht. Die bereikt via andere organisaties inwoners die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. De ruimte die overblijft uit de obligaties komt extra ten goede aan het fonds. "We zijn hier best wel trots op", vertelt Luijkx.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel