Medewerker suikerfabriek verliest deel van duim; bedrijf noemt boete onterecht

LELYSTAD • Do 18 januari 2024 | 8:00 • Donderdag 18 januari 2024 | 8:00

Het bedrijf Sugar Specialities in Lelystad is het niet eens met een boete van 20.000 euro van de Arbeidsinspectie voor een ongeval in de fabriek en is naar de Raad van State gestapt. Het is de tweede keer dat het bedrijf een boete voor een arbeidsongeval aanvecht.

Een bedrijfsmonteur was eind 2019 met het onderhoud van een machine bezig. Toen die tijdens het werk plotseling aanging, verloor de monteur het eerste kootje van zijn rechterduim. De Arbeidsinspectie vindt de werkgever verantwoordelijk. Die had de elektriciteit van de machine moeten halen.

De fabriek stelt dat de zeer ervaren monteur precies wist wat hij deed. Vanwege zijn vele dienstjaren was hij zelf toezichthouder op de veiligheid in de fabriek. De monteur maakte het hek van de machine open waardoor de machine uitschakelde. Daarna deed hij zelf het hek dicht. Vervolgens vroeg hij een collega op de resetknop te drukken. Toen ging het fout. Volgens het bedrijf was een dergelijk ongeval niet te verwachten.

Recidive
De huidige boete had ook zo'n tienduizend euro kunnen zijn. "Vanwege recidive is het bedrag met honderd procent verhoogd", aldus een woordvoerder van de Arbeidsinspectie. De Raad van State doet over enkele weken uitspraak in de kwestie.

Al eerder bedrijfsongeval
Het is de tweede keer dat de suikerfabrikant een boete van de arbeidsinspectie betwist. In 2018 kwam een vrouw met haar hand in een machine terecht tijdens schoonmaakwerk. De Arbeidsinspectie legde toen een boete van 27.000 euro op. Volgens de arbodienst werden de regels niet goed nageleefd.

De suikerfabrikant, die toen nog Iscal Sugar heette, stapte ook toen naar de Raad van State. Die bepaalde eind 2022 dat de boete wel terecht was opgelegd.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel