Sportclubs helemaal klaar met aftandse en vieze sporthal: 'Het doet zeer'

LELYSTAD • Vr 19 januari 2024 | 6:27 • Vrijdag 19 januari 2024 | 6:27

Het is er vies, onveilig en hij had allang afgeschreven moeten worden. Dat zegt Ruud Peltzer namens verschillende sportclubs over sporthal 't Kofschip in Lelystad.

Het staat haaks op de woorden van de verantwoordelijk wethouder Rinze Broekema, die zegt dat er voldoende sportmogelijkheden zijn en dat er voorlopig geen nieuwe en ook geen tijdelijke sporthal bijkomt.

Is het allemaal echt zo erg? Om daar achter te komen spreken we met Peltzer af bij de sporthal.

Bij aankomst valt als eerste een grote oranje Dixie op, die ligt omgevallen bij de voordeur. Wat die daar doet? Volgens Ruud ligt hij er al maanden, niemand weet waarom. Verder maakt het gebouw, met tralies voor de ramen en graffiti op de muren, een sombere indruk.

We lopen naar de voordeur, die met een steen wordt opengehouden. Verschillende lichten in de gang doen het niet. Uiteindelijk komen we uit bij een grote sporthal. Het ruikt er muf.

Weinig steun
Volgens Peltzer zou de hal 5 jaar geleden al gesloopt worden. "Het doet wel zeer als je als verenigingen hier veel energie in stopt, om kinderen lekker te laten sporten, en dan zo weinig steun ervaart vanuit de gemeente om het fatsoenlijk en schoon te houden." In de hal spelen verschillende clubs volleybal, hockey, basketbal en wordt er gymnastiek gegeven.

We lopen door naar boven, naar een gymzaal waar korfbal wordt gespeeld. De vloer die ooit groen was is vergeeld, er zijn een soort houten platen tegen de muur geschroefd en er staan twee kapotte kasten. In de hoeken van de zaal ligt een dikke laag stof. "Wat je hier ziet is niet van de afgelopen dagen, dit ligt er al tijden. Alsof het niemand wat boeit."

De sporthal is van de gemeente maar het beheer loopt via het Sportbedrijf Lelystad. "We melden het wel, het sportbedrijf gaat het dan doorgeven, maar het wordt niet opgepakt."

Vies en onveilig
Ondertussen is er een groep kinderen aan het korfballen onder leiding van trainster Tjarda Cnossen (18). "Het is hier vies maar het voelt vooral ook onveilig. Je hebt hierboven helemaal geen zicht op wat er beneden gebeurt. Zeker als je hier alleen bent als trainer."

Volgens haar vallen kinderen regelmatig door de te gladde en vieze vloeren. En naast dat het onveilig voelt, is het volgens haar ook niet gezellig. Als er bijvoorbeeld een kantine zou zijn dan zouden ouders ook willen blijven hangen. Nu wordt zelfs afgeraden om het water uit de kraan te drinken: "Het staat al zo lang stil, doe maar niet."

Sportvisie
Door de gemeente is er een sportvisie gemaakt om veel meer Lelystedelingen aan het sporten te krijgen. Korfbalvereniging Exakwa is daar goed in bezig, ze zijn het afgelopen jaar met 15 procent gegroeid. Maar als dat zo door gaat is er straks ook te weinig plek.

"Die ambitie met die sportvisie, ga het nou eens echt waarmaken. Het is leuk dat je een mooi document maakt met waar je ambitie ligt, maar dit speelt al een paar jaar," zegt Peltzer. "Kunnen we nu zorgen dat dit op niveau komt en dat we trots zijn op waar we sporten?"

Onderhoud
De gemeente laat weten dat er geen recente klachten over de sporthal bekend zijn. Wel geeft ze aan dat de ketels recent zijn vervangen en dat er onderhoud aan het gebouw is geweest, zoals aan de vloeren en de verlichting. Het Sportbedrijf roept vooral op om klachten te melden bij hen.

"Laat ze maar zelf even komen kijken," reageert Peltzer daar op. "Ze hebben het wel een likje verf gegeven en inderdaad de ketels vervangen maar het gebouw is gewoon afgeschreven. Je kan het wel proberen te rekken maar het is gewoon op."

Peltzer hoopt dat de nieuwe sporthal die er volgens de gemeente over 10 jaar is, meer prioriteit krijgt. Met een kantine zodat het gezelliger is, maar ook zodat er meer sociale controle is. "Het draait allemaal om prioriteiten en geld. En ik hoop dat de gemeenteraad het sporten van jeugd echt zo belangrijk vindt."

Ruud Peltzer geeft een rondleiding in 't Kofschip:

Lees ook: Porteum en gemeente Lelystad gaan in gesprek over tijdelijke sporthal

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel