Almeerder verdacht van witwassen 60 miljoen, mag berechting thuis afwachten

ALMERE • Vr 19 januari 2024 | 6:00 • Vrijdag 19 januari 2024 | 6:00

Voor het witwassen van ruim 60 miljoen euro moest een Almeerder donderdag voor de rechter verschijnen. Door tijdgebrek is de behandeling van de zaak verdaagd naar 14 juni. Ondanks de stevige verdenkingen tegen de man mag hij van de rechter het verloop van de rechtszaak thuis afwachten. Na negen maanden voorarrest mag hij voor zijn dochter en zieke vrouw zorgen.

De politie hield de man en een medeverdachte uit Zaandam vorig jaar april aan. Uit chatgesprekken die op gehackte crypto-telefoons werden gevonden, zou zijn gebleken dat zij miljoenen hadden witgewassen tussen september 2020 en juli 2021.

Het openbaar ministerie denkt dat de Zaandammer zelfs voor meer dan honderdveertig miljoen euro aan geldtransacties heeft gecoördineerd. Het parket baseert zich op chatberichten met een derde persoon.

ANP
Wel of niet genoeg bewijs?
Het openbaar ministerie stelt dat een gehackte telefoon aan de Almeerder gekoppeld kan worden. De politie maakte één keer verbinding met de telefoon in de woning van de man. Een tweede keer werd de telefoon getraceerd in zijn auto. Tegen de medeverdachte zou ook voldoende bewijs zijn.

De advocaten van de beide verdachten stellen dat niet bewezen kan worden dat hun cliënten de crypto-telefoons hebben gebruikt. Ook kon niet worden vastgesteld dat het geld afkomstig is van criminele activiteiten.

Mogelijk zijn de transacties met behulp van het verboden Hawala-bankieren gegaan, maar dat wordt de twee niet ten laste gelegd, stellen de advocaten.

Hawala-bankieren is een methode van informeel bankieren die voornamelijk ondergronds gebeurt. Deze vorm van geld overmaken is in Nederland verboden omdat het veel gebruikt wordt door criminelen en terroristen om geld uit zicht van de overheid te houden.

Voorlopig vrij
Ondanks dat de rechters grote verdenkingen hebben tegen de verdachten, mogen zij hun berechting wel thuis afwachten. Dat komt omdat er persoonlijke omstandigheden in het spel zijn. Het voorarrest van de Almeerder werd geschorst, zodat hij thuis voor zijn kind en zieke vrouw kan zorgen. Ook de Zaandammer mocht naar huis. Zijn ondernemingen zitten in zwaar weer door zijn afwezigheid.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel