Een superkazerne onder zeeniveau, is dat wel zo handig?

FLEVOLAND • Za 20 januari 2024 | 19:00 • Zaterdag 20 januari 2024 | 19:00

Een 'superkazerne' in Zeewolde of een munitieopslag in Dronten. Defensie gaat zich mogelijk in Flevoland vestigen, maar hoe verstandig is het om militaire gebouwen onder zeeniveau te plaatsen? Zijn de dijken dan niet een makkelijk doelwit? Dat hangt volgens expert Patrick Bolder van kennisinstituut HCSS af van de strategische waarde van de militaire gebouwen die in Flevoland komen.

In de 'superkazerne' die mogelijk in Zeewolde komt, worden vooral ondersteunende troepen gestationeerd. Het gaat dan niet om tanks, vliegtuigen of gepantserde voertuigen, maar om militairen die voedsel, munitie en brandstof brengen naar strijdende troepen. Ook valt medisch personeel daaronder en moeten daar de opleidingen voor die militairen worden gegeven.

Niet aantrekkelijk
Die doelen zijn volgens Bolder niet de eerste prioriteit bij een aanval. Dat komt omdat er dus niet zoveel parate eenheden staan.

Volgens hem zijn er veel meer lonende doelen voor een tegenstander. "Denk aan de haven van Rotterdam en Vlissingen of Schiphol. Als je Nederland daar zou treffen, dan maak je pas echt impact."

Niet veel te halen
Volgens de expert is er bij een opleidingseenheid voor een tegenstander niet veel te halen. "Als je nou een kazerne als in Oirschot en Havelte krijgt, daar staat ook materiaal wat kostbaar is. Waarom zou je je kostbare munitie aan Flevoland besteden?"

Daarnaast is het nog maar de vraag of die kostbare materialen in een oorlogssituatie in de kazerne staan. Volgens Bolder zijn kazernes niet zo snel een doelwit, omdat ze leeg zijn in tijden van oorlog. De eenheden zijn dan ergens anders opgesteld.

Hoe hoog komt het water?
De locaties liggen relatief hoog, volgens Defensie. Mocht er water komen dan ontstaat er een laag van ongeveer 1,5 meter. In andere delen van de provincie is dat soms wel 4 meter. Toch worden de belangrijkste onderdelen van de kazerne wel opgehoogd.

Het zijn overigens niet de eerste locaties van Defensie die onder NAP zouden komen te liggen. Volgens het ministerie ligt op dit moment ongeveer vijf procent van de locaties onder dat niveau.

Munitiedepot
Ook het munitiedepot dat in Flevoland komt heeft volgens hem niet veel strategische waarde. "Dat is voor een klein kaliber wapens. We hebben voor de kapitale munitie als vliegtuigbommen en artilleriegranaten al andere complexen."

Kortom, de dijk in Flevoland komt dus laag op het lijstje van tegenstanders te staan. De belangrijkere dingen vernietigen kost al veel kracht, vertelt Bolder: "Je moet een heleboel raketten afvuren wil je dat allemaal vernietigen."

Natuurlijke omstandigheden
Naast een tegenstander die een bom gooit, is er ook nog het risico op natuurlijke omstandigheden. Ook daar is de defensie-expert niet zo bang voor. "We zijn trots op onze dijken en op ons watermanagement."

De risico's op zo'n dijkdoorbraak zijn ook klein, schreef staatssecretaris Christophe van der Maat van Defensie eerder. "Het is niet de verwachting dat een storm of een ongewoon hoge waterstand ertoe zal leiden dat een nog te bouwen kazerne in Zeewolde onder water komt te staan." Volgens de staatssecretaris vindt er eens in de 1000 jaar een overstroming plaatst.

Het ministerie van Defensie laat weten het overstromingsrisico mee te nemen in de afweging. Volgens Defensie is elk militair doel in potentie van strategische waarde. Maar ook andere niet militaire infrastructuur kan een doel zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel