Kamervragen over Almeerder Abed die vastzit in Gaza, wat kan minister doen?

ALMERE • Wo 24 januari 2024 | 8:22 • Woensdag 24 januari 2024 | 8:22

Heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken actie ondernomen om te zorgen dat Almeerder Abed Al Attar kan vertrekken uit Gaza? Dat is één van de vragen die Kamerlid Stephan van Baarle van DENK heeft gesteld aan de minister van Buitenlandse Zaken.

De Almeerder zit sinds de oorlog tussen Israel en Hamas is begonnen al langer dan honderd dagen vast in Gaza. Hij probeert bijna elke dag de grens met Egypte over te steken, maar dat lukt niet omdat hij om onduidelijke redenen steeds niet staat op een lijst met goedgekeurde personen.

Kamerlid Van Baarle wil van de minister weten waarom de familie van Abed wel de grens met Egypte kon passeren terwijl hij dat niet kon. Ook is hij benieuwd of de Nederlandse regering contact heeft met Abed en welke stappen het ministerie heeft genomen om hem op 'de juiste lijst te krijgen bij de grenspost Rafah'.

'Kapot'
Abed die twee weken geleden al vertelde 'kapot' te zijn en 'geen gevoel meer te hebben', heeft een Nederlands paspoort en zou volgens Van Baarle op grond daarvan doorgelaten moeten worden. Het ministerie van Buitenlandse zaken levert de namen, maar wie er op de lijst komt van mensen die het land uit mogen, dat bepaalt onder andere Israël.

Het DENK-kamerlid is benieuwd op welke manier het ministerie van plan is de 'Israëlische autoriteiten aan te spreken op de situatie van de heer Abed en ervoor te zorgen dat hij alsnog kan terugkeren naar Nederland'.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel