Flevoland moet groeien? 'Verbeter dan eerst de bereikbaarheid'

FLEVOLAND • Wo 24 januari 2024 | 23:11 • Woensdag 24 januari 2024 | 23:11

Voordat Flevoland met het Rijk moet gaan praten over nieuwe wegen, spoorlijnen, woningen en bedrijfsterreinen, moet het Rijk er voor zorgen dat de bereikbaarheid van onze provincie op dit moment beter wordt. Vooral het openbaar vervoer met bus en trein schiet tekort.

Dat stelden gemeenteraadsleden uit Lelystad en Almere en collega's uit Provinciale Staten woensdagavond tijdens een bijeenkomst over de groei van Flevoland. Dan gaat het vooral om Almere en Lelystad, die deel uitmaken van de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA).

De bijeenkomst was een vervolg op die van mei vorig jaar. Naar aanleiding daarvan namen de raden in Lelystad en Almere een motie aan, die aangaf dat ze alleen onder voorwaarden willen meewerken aan meer woningen en bedrijven.

Stroomnet topprioriteit
Het standpunt 'voor wat, hoort wat' werd woensdagavond herhaald. Zo moet moet het tekort aan capaciteit op het stroomnet zijn opgelost, voordat Flevoland in beeld komt voor meer woningen en bedrijven. Vervolgens zijn een IJmeerlijn tussen Almere en Amsterdam en een Lelylijn-spoorverbinding naar het Noorden harde voorwaarden.

Maar voor diverse politici moet eerst de bereikbaarheid op dit moment worden verbeterd. Volgens hen is Flevoland slechter af sinds de invoering van de nieuwe dienstregeling van NS in december. Hierdoor rijden er minder treinen naar de Randstad. Ook het busvervoer is sindsdien een drama door de problemen bij vervoersbedrijf EBS.

Ook zonder deze problemen scoort de bereikbaarheid vanuit Almere en Lelystad met het OV volgens de politici slechter dan die bijvoorbeeld tussen Purmerend en Amsterdam. Dus zorg eerst maar dat dit beter wordt, was een boodschap.

De avond leverde geen concrete besluiten op. Het is vooral de bedoeling dat de raden in Almere en Lelystad en Provinciale Staten de vinger aan de pols houden en hun wethouders of gedeputeerden tot actie aansporen als daar de noodzaak toe is.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel